В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за

...
В Луанда наемът на апартамент с две спални, подходящ за
Коментари Харесай

В Ангола е най-скъпият град за командировани служители

В Луанда наемът на апартамент с две спални, подобаващ за задгранични чиновници, коства 5466 евро месечно.

Още по тематиката

Луанда, столицата на африканската страна Ангола, измести Хонконг като най-скъпият град за командировани чиновници на задгранични компании. Заключението се съдържа в годишната ранглиста на консултантската компания Mercer, оповестена в сряда.

От компанията пресмятат, че наемането на апартамент с две спални, подобаващ за задгранични чиновници, коства в Луанда £4800 ($6055 или EUR5466) месечно, меню хамбургер в заведение за бързо хранене излиза £11.50 (EUR13), а билет за кино е 10 $. В Лондон да вземем за пример същият сандвич е по-малко от 4 $, само че киното е доста по-скъпо - 20 $.

Луанда се оказва за повторно през последните три години на върха на класацията, учредена на разноски като жилищно настаняване, превоз, облекло или сигурност в 209 града. Тук съществена роля са изиграли скъпите потребителски артикули, както и високите разноски за сигурност на чиновниците и техните фамилии.

Британските градове обаче слизат внезапно надолу, като Лондон преди година бе на 13-о място, а в този момент е на 30-о и е най-високо класираният в страната. От Mercer считат, че водещата причина за това е обезценяването на паунда след решението преди година на британците да изоставен Европейския съюз.

Най-малко разноски за командировани чиновници изискват Тунис, Бишкек и Скопие. Ню Йорк е употребен за насочна точка, а за пресмятане на предстоящите разноски са употребявани цените на над 200 артикули и услуги.

В класацията прави усещане, че азиатски градове не престават превъзходството си, тъй като половината в топ 10 са от този континент. Сеул да вземем за пример се изкачва от 15-о място през 2016 година на настоящето шесто. Индийският Мумбай регистрира впечатляващ скок с 25 позиции до 57-о място поради бързия си стопански напредък и стабилната валута. Делхи е на 99-о място.

" Макар няколко азиатска града да се подреждат измежду най-скъпите в света, основни финансови центрове като Хонконг и Сингапур не престават да притеглят гении и остават измежду водещите места за пренасяне на чиновници ", разяснява Марио Фераро, отговарящ за световната подвижност в Mercer с сектор Азия, Близък изток и Африка. Той добавя, че разбъркванията тази година са главно поради флуктуации на националните валути по отношение на американския $, само че това не е казусът с Мумбай, тъй като там водещо е увеличението на опциите. Повечето китайски градове също слизат в класацията поради обезценяването на юана, а японските се изкачват поради усилването на йената, повишаването на потребителските артикули и " динамичният жилищен пазар ".

Ню Йорк и Берн се завръщат в челната десетка, а Пекин отпада и е на 11-о място. Сидни се изкачва със 17 позиции до 25-о място, а поради мощния австралийски $ в челните 50 попаднаха Мелбърн и Пърт. Стабилизирането и повишаването на съветската рубла изкачи Москва до 14-о място, а Санкт Петербург - до 36-о.

Най-скъпите градове за работещи чужденци:

1. Луанда
2. Хонконг
3. Токио
4. Цюрих
5. Сингапур
6. Сеул
7. Женева
8. Шанхай
9. Ню Йорк
10. Берн
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР