Сивите павета пред църквата, където ще се оформи пешеходната зона,

...
Сивите павета пред църквата, където ще се оформи пешеходната зона,
Коментари Харесай

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Сивите павета пред църквата, където ще се оформи пешеходната зона, не са изключително комфортни за разноски на възрастни жители, велосипедисти или майки с колички и дами с високи токчета.

© Цветелина Белутова Плановете за възобновяване на пространството към храм-паметника стават все по-семпли, само че цената остава над 17 млн. лева Зоната до ул. " Г. С. Раковски " ще стане пешеходна, само че настилката ще си остане същата. Колите още веднъж са преди всичко - платеното паркиране към храма остава, възнамеряват се и паркоместа по " Оборище " в посока бул. " Васил Левски ".
Златни плочки с имената на значими за града хора, златна нишка по паветата с другите туристически направления, солидни каменни пейки в тревата и огромни осветителни мачти. Това не е атмосферата на площада " Сан Пиетро " в Рим, а обещаната нова визия на пл. " Александър Невски " в София. Така наречената Златна София обаче няма да се случи. Обновяването на зоната трябваше да стане още преди година, само че Столичната община го забави поради фиаското с ремонта на " Граф Игнатиев " и локалните избори. Днес всичко си е постарому - коли обикалят църквата, мястото служи за спирка на туристическите рейсове, за паркинг на депутатите и общинарите, а минувачите най-често бързо прекосяват площада, оглеждайки се във всички направления.

Ремонт въпреки всичко ще има, само че поради рецесията кметът Йорданка Фандъкова го отсрочи за 2021 година Какво ще се промени обаче по този начин и не стана изключително ясно, защото и самият план претърпя няколко ремонта през последните три години. Последният беше преди седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Желание за пояснения обаче липсва - проектантът на зоната арх. Ивайло Пантелеев, чието дело е и новият образ на " Графа ", отхвърли да опише пред " Капитал " какво последно се планува, защото бил афектиран от предходни изявления. Засега е известно единствено, че преправеният план за знаковото пространство към " Св. Александър Невски " постанова оповестяването на нова тръжна процедура, обособена от тази за " Зона 4 ", за чието осъществяване през 2018 година беше определена " ПСТ Груп ". Тогава при прогнозната сума за цялата зона от 20 млн. лева компанията предложи да реализира плана за малко над 17 млн. лева От общината не съумяха да обяснят преди приключването на публицистичния брой какъв брой средства са изплатени на ПСТ все още и защо тъкмо са отишли, нито какъв брой остават за частта към " Невски ", макар че финансирането е по европейска стратегия " Региони в напредък ".

Промени това

Още преди възлагането на поръчката планът претърпя няколко съществени редакции от проектантското сдружение на Пантелеев - " А.Д.А ".Те станаха по разпоредбите на член 154 от Закона за устройство на територията, съгласно който при смяна на капиталовите планове след издаване на разрешението за градеж се позволяват единствено несъществени отклонения от утвърждения капиталов план. Именно тогава отпадат т.нар златна линия със забележителности, златните плочки с разнообразни имена, подземните паркинги при ул. " Оборище " и Народното събрание. Решено бе и сивите павета от храма до ул. " Г. С. Раковски " да не се сменят с гранитни плочи и рязани павета.

Миналата седмица пък последваха още промени, откакто през ноември 2019 година основният проектант на София Здравко Здравков поръча на " А.Д.А " да преработи още веднъж заданието си, като единствено за тази " бъркотия " бяха дадени 87 хиляди лева без Данък добавена стойност.

В последна сметка нищо не е остана от по-отличаващите се елементи от плана, а общината съобщи, че задачата ѝ е да резервира оптимално типа на градското обзавеждане. Което обаче повдига въпроса за какво е нужно да се дават милиони за опазване на настоящето състояние?

Подобен боязън измежду локалните управници може да се изясни с несполучливото осъществяване на плана за възобновяване на " Графа " - вместо улицата да се загатва като образец за видоизменен градски център, стана нарицателно на практиката " ремонт на ремонта ", какъвто прочее тече и в този момент там. С объркващите си дейности около трансформацията на пл. " Александър Невски " общината пък самоуверено си проси въвеждането на нов израз - " план на плана ".

За пешеходците - каквото остане

Това, което въпреки всичко остава от остарелия план е въвеждането на пешеходна зона от входа на църквата до ул. " Г. С. Раковски ". Затварянето за коли ще стане с преносими колчета откъм улицата, които по принцип не са изключително надеждна " спирачка " и елементарно могат да се разрушат. Така пешеходците ще могат да пресичат умерено ул. " Оборище " и да прекарват повече време на площада пред църквата каквито са актуалните урбанистични техники. При такива промени обаче значима роля играе настилката - тя би трябвало да основава чувството за площад и да подготвя пешеходците. Но след корекциите гранитни плочи няма да се поставят, а ще останат старите сиви павета. Макар да имат историческа стойност, те не са подобаващи за разходки, попречват възрастните жители, инвалидите, майките с колички и така нататък Не е помислено и за велосипедистите и каращите тротинетка - повърхността е неравна и хлъзгава.

Любопитно е, че при такива обстановки, в които е значимо да се резервира историческата стойност, само че се възнамерява съвременен план, холандският проектант Ян Геел предлага точно гранитни плочи. Според него те са съвършеното решение за по-лесното напредване на възрастни и родители, както и на дами с високи токчета. Най-голямото им преимущество е, че обезпечават последователност в градската среда. " Този вид настилка, комбинираща остарялото с новото, се употребява в доста градове и съставлява елегантно решение за доста обществени пространства, като в същото време отдава нужното почитание на историята ", написа той в книгата си " Градове за хората ". Фиаското с " Графа " обаче очевидно кара управляващите в София да заложат на сигурното.
Вместо светлинни мачти новият план планува двустранни лампи в " ретро дизайн ". Височината им е надлежно 12 и 6 метра.

За колите с обич

В същото време пешеходната зона до " Раковски " няма да значи завършек на колите. Автомобилното царство в огромна степен ще продължи съществуването си - паркирането ще е неразрешено единствено в предната част на храма, само че зад него ще продължи да работи синята зона, където местата нормално са непокътнати за общинските съветници. От общината показват, че новопроектираните паркоместа по пл. " Ал. Невски " са 56 броя, а още 32 ще има по ул. " 15-ти ноември ", където в този момент с маркировка е неразрешено паркирането. От новия план, оповестен в уеб страницата на " Направление архитектура и градоустройство ", се вижда още, че в едната част на ул. " Оборище " към бул. " Васил Левски " също ще се оформи нов паркинг с 16 паркоместа.

Общината се е отказала от концепцията за два подземни паркинга вид " хранилища за коли " за над 500 автомобила, които планираше да построи в региона на ул. " Оборище " и Народното събрание. Проектантът Пантелеев е решил паркирането да остане наземно, а една от аргументите за това най-вероятно е фактът, че от идната година депутатите би трябвало да се реалокират в някогашния партиен дом. Макат занапред да не изцяло несъмнено, може би тогава ще се отстрани и паркингът сред Българска академия на науките и храма, който е непокътнат за депутатските коли.
Планираните каменни пейки няма да се поставят и от това общината ще спести малко над 30 хиляди лева без Данък добавена стойност съгласно ценовото предложение на " ПСТ Груп ".

И още незнайни

Дори и в този момент планът не е във финалния си тип. Предстои на 3 юни основният проектант Здравков да го показа на жителите, а след това да се събират отзиви, от които могат да последват още промени. Смели намеси обаче не са вероятни и равносметката е, че даже и след тях зоната, носеща името " Златна София ", де факто няма да се промени изключително на външен тип, до момента в който в това време ремонтът ѝ ще бъде в действителност златен - над 17 млн. лева
Дали най-голямата смяна - пешеходната зона до " Раковски ", ще бъде припозната като ново място за разходки и отмора, или ще остане следващият сив и гол сектор ще зависи от акомодацията на мястото след ремонта и основаването на уютна среда.

Това по този начин и не се случи да вземем за пример, когато бул. " Витоша " беше затворен за коли в частта му при ул. " Алабин ", без да се облагороди - и до момента минувачите не смеят да влязат в зоната пред Съдебната палата и непрекъснато се оглеждат от боязън да не пристигна кола. Просто няколкото огромни саксии, поставени за бариера, не са задоволителни, с цел да отстранен усещане за бул.. Това, както и неуспехът на " Графа " са единствено образци, от които София ще би трябвало да си вземе поука, преди да се хвърли към идващия ремонт.
Какви промени претърпя планът Скулптурата " Ослепените Самуилови воини " и Паметникът на българския опълченец няма да се местят Пейките няма да бъдат в тревните площи, а в алейната мрежа към кръглия площад Светлинните мачти от 12 и 18 м са сменени с двустранни лампи с " ретро дизайн " с височина 6 и 12 м Няма да има каменни пейки Въвежда се етапност при осъществяването на плана Паветата от храма до " Раковски " няма да се сменят с гранитни плочи и рязани павета
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР