Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото

...
Слабо известният на национално ниво Пийт Бутиджидж неочаквано спечели първото
Коментари Харесай

Кой ще се изправи срещу Тръмп

Слабо известният на национално равнище Пийт Бутиджидж ненадейно завоюва първото вътрешнопартийно съревнование в Айова

© Reuters Демократите в Съединени американски щати започнаха с гафове и безпорядък процедурата по избиране на номинация за президент Ранните любимци са някогашният вицепрезидент Джо Байдън и сенатор Бърни Сандърс Победителят ще се изправи през ноември против сегашния президент Доналд Тръмп, който е подготвен на всичко за втори мандат
Айова е дребен щат в сърцето на Америка, в който живее под 1% от популацията на страната. Но политическата му тежест е несъразмерно по-голяма. С едвам три изключения в последните 70 години, спечелилият в изборите за президент на Съединени американски щати съответствува с спечелилия в щата. По-важното обаче е, че от Айова стартира пътя на всеки президент, тъй като в щата се организира първото събитие от вътрешнопартийните избори на двете огромни американски партии.

Предвид, че републиканецът Доналд Тръмп сигурно ще се бори за втори мандат на вота през ноември, всички погледи в понеделник бяха ориентирани към първичните избори на демократите. Това, което видя Америка и света обаче, не бе отговор на въпроса кой може да победи Доналд Тръмп, а безпорядък, който породи тайни теории и неприкрито удовлетворение от страна на републиканците и персонално на Тръмп ( " Кога демократите ще стартират да упрекват РУСИЯ РУСИЯ РУСИЯ ", написа той в Twitter).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Резултатите от Айова демонстрират изненадваща картина на една партия, единна единствено в желанието си да смъкна Тръмп и нищо друго. Победителите в щата на процедура са двама - едва известният на национално равнище някогашен кмет на Саут Бенд, Индиана Пийт Бутиджидж и сенаторът Бърни Сандърс, които ще получат по най-вече делегати (за делегатите, суперделегатите и цялостната система на избиране на претенденти, виж карето). Джо Байдън, вицепрезидент по времето на Барак Обама и изявен любимец за номинацията, си потегля с празни ръце след разочароващо показване.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, апетитен за любимец за номинацията на Демократическата партия, се показа изключително едва в Айова и си потегли без нито един извоюван пратеник

Фотограф: Reuters

Накрая ще остане единствено един

Фалстартът в Айова може да бъде или предвестител на още по-хаотични цялостни първоначални избори, или гаф, който бързо да бъде пропуснат. Привържениците на демократите ще имат четири месеца да изберат претендента си за президент, който да се изправи против Тръмп през ноември. Процесът евентуално ще бъде сложен, най-малкото поради големия брой партийни претенденти. След като първоначално бяха близо 40, сега те са 11. От познати лица, като Джо Байдън, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, през милиардерите Майкъл Блумбърг и Том Стайер, до представителите на младото потомство като Пийт Бутиджидж и Андрю Янг, единственото общо сред всички тях е желанието им Доналд Тръмп да не бъде президент.

По всички останали въпроси постоянно царува нежен консенсус. Бърни Сандърс и Елизабет Уорън не престават сполучливия си поход да тласнат Демократическата партия наляво. Джо Байдън е в неуместната обстановка да бъде както любимец, по този начин и с най-вече политически багаж. Блумбърг изкривява картината, инвестирайки стотици милиони долари от личното си благосъстояние, с цел да компенсира късното си влизане в конкуренцията. Представителите на младото потомство натрупат тежест, от която възможният претендент ще има потребност.

Изкуството на първичните избори обаче е да се откри претендент, който да се харесва освен на вътрешнопартийно равнище, само че и на национално - така наречен фактор " избираемост ". Това е комплицирано уравнение, тъй като Тръмп промени всички диспути и метода, по който те се водят още през 2016 година В социологическо изследване на Edison Research измежду демократите, 62% споделят, че през ноември биха дали своят вот за който и да било, стига името му да не е Тръмп.

Всички наляво

Разликата сред претендентите за номинацията на демократите през 2016 и 2020 година е явна. Докато през 2016 година Бърни Сандърс изпъкваше с концепциите си за държавно обезпечено опазване на здравето, осезаемо по-високи налози, декриминализирането на незаконните имигранти и офанзивите си против най-богатия 1% от американците, в този момент множеството от претендентите - в това число и тези, които са милиардери - наподобява са съгласни с тезите му. В миг от партийните диспути по малкия екран, който евентуално ще бъде повтарян от акцията на Тръмп неведнъж през идващите месеци, всички присъстващи на подиума подвигнаха ръка в поддръжка на универсално опазване на здравето освен за всички американски жители, само че и за незаконните имигранти.

Завоят наляво наподобява е алергичната реакция на Демократическата партия от избирането и президентството на Тръмп. Тази реакция обаче крие рискове, най-голямата от които е капсулирането на партията вътре в себе си. Докато откритото прегръщане на прогресивни хрумвания се приема добре от демократите, не е ясно до каква степен един претендент, защитаващ тези до неотдавна непознати за американската политика хрумвания, ще може да доближи и до самостоятелните гласоподаватели. Нито дали този завой наляво важи за множеството демократи или единствено за шумно малцинство в партията. " Сърцето на дебата в партията е дали да бъде определен сдържан претендент или " либерален социалист ". Ако партията продължи да се движи наляво, рискува да загуби самостоятелните гласоподаватели и затова да не победи Тръмп ", разяснява пред " Капитал " Дан Скендлинг, старши шеф в APCO Worldwide.

В месеците до ноември и двете страни - републиканци и демократи - ще се опитат да нарекат допустимо най-вече пъти ответната страна " радикал ". Дори в последна сметка спечелилият от първичните избори да е любимецът Байдън, той към този момент е приел огромна част от левите хрумвания на прогресивното крило в партията. Това ще се отрази на репутацията му на " сдържан " претендент, който да убеди разочарованите от Тръмп американци, че ще върне " нормалността ".

" Демократите имат доста по-ниски шансове да си върнат Белия дом, в случай че изберат за претендент Сандърс или Уорън, по отношение на Байдън или Бутиджидж. Това не значи, че Уорън или Сандърс не могат да завоюват президентските избори, само че доказателствата сочат, че възможностите им са по-ниски ", споделя политологът от University of Chicago Антъни Фаулър пред Washington Post.

Бърни Сандърс към този момент трансформира партията на демократите. Прогресивнтие му хрумвания, които през 2016 година се разглеждаха като радикални, са новото обикновено в дебатите сред претенденти

Фотограф: Reuters

Пътят до Уисконсин

Делегатите на демократите ще гласоподават финално кой да бъде техният претендент на 13 юли в Уисконсин, по време на годишната партийна спогодба, само че името на противника на Тръмп евентуално ще бъде ясно по-рано, тъй като последното събитие от вътрешните избори е при започване на юни. По всяка възможност борбата ще бъде сведена до двама души: Джо Байдън и Бърни Сандърс, с евентуален трети състезател в лицето на Елизабет Уорън.

" Голямата изненада в Айова е какъв брой едва се показа Джо Байдън. Въпросът в този момент е по какъв начин ще се оправи до събитието в Южна Каролина на 29 февруари. И още по-важно - в случай че продължи да се показва едва, става ли Майкъл Блумбърг избора на мейнстрийм демократите за негов заместик? ", разяснява Скендлинг. Преди резултаите от Айова, социологическият уебсайт FiveThirthyEight, който събира изследвания от цялата страна, даваше на Байдън 43% късмет да доближи до номинацията. След него са Сандърс (31%), Уорън (5%) и Бутиджидж (4%). След Айова, съгласно изчисленията на уеб страницата, Сандърс е новият любимец, с близо 50% късмет.

Сандърс е потвърдил, че сходно на Тръмп, има " неуловима " база от поддръжници, която подвига възможностите му. " Всички критици пренебрегват мощните страни на Сандърс. Той има войска от буйни деятели, доброволци и дребни донори. Посланието му е непрекъснато и резонира с милиони американци ", написа Дрю Холдън, републикански съветник, в коментар за Washington Post.

Традиционно множеството въпросителни падат на така наречен " Супер вторник ", който тази година е на 3 март. Общо 15 щата, в това число и многолюдните Калифорния и Тексас, ще гласоподават за вътрешнопартийните претенденти на тази дата. Другата значима дата е 28 април, когато гласоподава Ню Йорк.

След този комплициран развой в действителност идва още по-сложната част. Един от проблемите на вътрешнопартийните избори е, че по време на акцията претендентите от една и съща партия се нападат и дават причини на бъдещия противник. Предвид, че в тази ситуация този противник е Доналд Тръмп, чийто екип към този момент е потвърдил, че е подготвен да трансформира всичко в кампаниен материал, политическа реклама или черен PR, демократите би трябвало да бъдат по-внимателни отвсякога. Делегати, суперделегати и по какъв начин работи всичко това

Системата за избиране на партиен претендент в Съединени американски щати е комплицирана, а в тази ситуация на Демократическата партия - още повече. Привържениците на партията гласоподават за партийна номинация на щатско равнище. Всеки щат разполага с избран брой делегати, съгласно броя на популацията си. Тази система наподобява на тази на самите президентски избори, където също се броят делегати, а не общия брой гласове. Разликата е, че при вътрешнопартийните избори делегатите се разпределят съразмерно и спечелилият не взима всички. Общият брой на делегатите е 3979, като с цел да бъде определен претендент за номинация са нужни 1990 гласа. Формално гласуването става на годишната спогодба на партията, само че на процедура името е ясно по-рано.

Освен делегатите съществуват и суперделегати, 771 на брой, които са партийни лица и са свободни да гласоподават за който изискат претендент и имат тежест в процеса. Тяхното битие не трансформира общия необходим брой за номинация. Системата на суперделегатите е необятно подложена на критика от 2016 година насам, когато бе авансово ясно, че съвсем всички от тях ще гласоподават за Хилъри Клинтън. Частична промяна през 2018 година вътре в партията промени леко разпоредбите, като в този момент суперделегатите ще имат право да гласоподават единствено в случай че се стигне до втори тур.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР