Автобусите с ултракондензатори се зареждат на специално обособени зарядни станции

...
Автобусите с ултракондензатори се зареждат на специално обособени зарядни станции
Коментари Харесай

Походът на електробусите

Автобусите с ултракондензатори се зареждат на особено обособени зарядни станции посредством пантограф, до момента в който тези с акумулатори - посредством кабел

© Цветелина Белутова Столичната община разполага с най-вече средства - 218 млн. лева, и разгласи търгове както за такива с акумулатори, по този начин и задвижвани с ултракондензатори.Разликата сред технологиите към момента основава комплициране в общините, само че разбирането й може доста да усъвършенства разноските. Още от идната година в 10 от огромните градове в страната ще стартират да се движат стотици електрически рейсове. С това България ще изпревари редица западни страни, само че не тъй като е доста по-далновидна в екополитиките или тъй като другите не могат да си разрешат сходна инвестиция. Причината е повече от прозаична и е обвързвана с проблемите при ръководството на евросредствата - откакто стана ясно, че парите за ВиК планове по оперативна стратегия " Околна среда " няма да могат да се усвоят в точния момент, още тази пролет екоминистърът Нено Димов реши да пренасочи част от тях към други ограничения. В случая общо 510 млн. лева отидоха за справяне с мръсния въздух посредством закупуването на електрически рейсове, трамваи и тролеи.

На пръв взор това е добър метод, защото би следвало да понижи замърсяването на въздуха в градовете от публичния превоз. Но в реалност схемата е определена поради това, че е най-лесният и бърз метод за асимилиране на европейското финансиране - не изисква планиране, строителство, контрол и така нататък, а единствено асортимент и доставка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кой до каква степен е

От помощта за нови транспортни средства могат да се възползват Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Стара Загора, Столичната община и Хасково. Всички процедури на общините бяха оповестени преди няколко месеца, само че към момента няма определени реализатори, като с изключение на за електробуси някои са пуснали обособени търгове за нови тролейбуси и трамваи. Такъв образец е Русе, който разгласи търг за 20 бързозарядни рейса на стойност 26.4 млн. и отдели още 13 млн. лева за пазаруването на 13 тролея. Плевен и Сливен пък чакат предложения единствено от производители на електробуси, като разполагат надлежно с 15 и 11 млн. лева

В Бургас това, което прави усещане, е видът на процедурата по желание на реализатор, която е от типа " договаряне с предварителна покана за присъединяване ". Често срещан вид в западните страни, при който възложителят организира договаряния с претенденти след извършен прелиминарен асортимент. Там обновяването на градския превоз е съществено - чака се идната година да бъдат доставени 56 нови електробуса на стойност 65 млн. лева Подобна сума е защитила и Варна - 70 млн. лева за 60 нови електробуса. В Стара Загора също се чака огромна смяна - общината е разполага с 45 млн. лева за нови електрически бусове.
Най-малко са средствата за Перник - едвам 6 млн. лева

В София тематиката е политическа

Близо половината от наличното европейско финансиране, или 218 млн. лева, са за София. Общинската компания " Столичен автотранспорт " разгласи търг за 30 броя 6-7-метрови и 22 броя 9-метрови електроавтобуси на обща стойност 30.3 млн. лева, а " Столичен електротранспорт " пусна два търга - за 90 и 97 млн. лева, по които се чака да бъдат доставени 30 бързозарядни електроавтобуса, 30 тролея и 25 трамвая.

Процедурите обаче съответстваха с предизборната акция за локалните избори и политическото говорене роди няколко подозрения. Първо, Мая Манолова скри в плик името на компанията, която съгласно нея ще завоюва търга за бързозарядните електробуси, и загатна, че това е следващата нагласена социална поръчка. После Борис Бонев от " Спаси София " съобщи, че по-изгодно би било да се купят повече на брой газови съчленени рейсове, които могат да обслужват по-голям брой хора, в сравнение с да се дават пари за по-малки и скъпи електроавтобуси. В думите му по принцип има логичност, само че в тази ситуация са неоснователни, защото средствата могат да се употребяват единствено за електрически транспортни средства заради условията на европрограмата и София не може да ги употребява за друго.

Интересното в тази ситуация е, че Манолова и Бонев обърнаха внимание единствено на една от трите поръчки - тази за 30-те бързозарядни електрически рейса на стойност 40 млн. лева Очаква се претендентите в нея да станат ясни в края на тази седмица.

Тук обаче има един доста значим подробност - условието на " Столичен електротранспорт " е електробусите да са с ултракондензатори и бърз заряд, а не с акумулатори. В България тази технология навлиза от напълно скоро и на пазара има единствено една компания, която към този момент е предоставяла сходна услуга на общини, в това число на Столичната. Това е Chariot Motors, която взе участие в българско-китайския консорциум " Хайгър-Аоуей " и през май завоюва търг на столичния електротранспорт за доставка на 15 електробуса и 6 зарядни станции за 8.37 млн. евро без Данък добавена стойност. Средствата бяха обезпечени посредством заем от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), като финансиращата институция е подготвила и провела процедурата за избор на реализатор.

Към момента по улиците на столицата се движи единствено един от въпросните електробуси, а другите 14 са създадени и натоварени на транспортен съд, пътуващ насам. " Очакванията са да дойдат в града към 22 декември ", изяснява бизнес мениджърът в Chariot Motors Валентин Павлов пред " Капитал ".

Ултракондензатори против акумулатори

Основната разлика сред двете технологии за електрически рейсове е, че при тази с ултракондензаторите те се зареждат за по 5 минути на крайните спирки и могат да се движат непрекъснато, до момента в който с батериите може да се измине по-голямо разстояние, само че пък е нужно и повече време за зареждане - най-често цяла нощ.

Сред евентуалните аргументи " Столичният електротранспорт " да избра бързозарядната технология е фактът, че компанията има опит с трамвайните и тролейбусните мрежи, което е значимо за вярното разположение на зарядните станции - те би трябвало да са сложени там, където има добър достъп с електрическа мрежа.

Също по този начин е значимо да се каже, че рейсовете с ултракондензатори се зареждат не посредством кабел, а непосредствено от контактна мрежа, като при трамваите да вземем за пример.
Бързозарядната технология обаче не е най-хубавият избор за всички градове. Например не би било изключително подходящо слагането на нужните за тях зарядни станции в старинната част на Пловдив или Велико Търново. Друго наложително изискване е маршрутът, по който върви електробусът, да е къс, тъй като има потребност от постоянно зареждане.

Именно по тези аргументи другата общинска компания на София - " Столичен автотранспорт ", е решила да заложи на батерийната технология. По информация на " Капитал " търсените 9-метрови бусове ще извършват роля на довеждащ превоз в " Люлин " и " Обеля ", където улиците са по-тесни и труднодостъпни.

Объркани в технологията

Разграничаването на двете технологии обаче се оказва проблем за самите общини.
Така да вземем за пример техническите условия в оповестения през лятото търг за електробуси на община Враца бяха изцяло оплетени - вместо да се даде опция, която разрешава избор сред двата разновидността (бързозарядни и батерийни), администрацията бе решила да съчетае двете варианти, като изиска електробус, който минава 250 км и се зарежда за 10 мин. След което, предстоящо, търгът бе обжалван и спрян.

Габрово обаче сполучливо контракти бързозарядни рейсове и сега чака доставката на три 12-метрови буса на стойност 2.7 млн. лева Търгът е със средства от оперативна стратегия " Региони в напредък " и е извоюван от Chariot Motors.

Според представители на компанията резултатът се дължи значително на рентабилността на бързозарядната технология. " В търга бяха дадени двете софтуерни благоприятни условия. Затова се радваме, че изпреварихме съперниците, които оферират електробуси с акумулатори, и показахме, че при равни условия технологията с ултракондензатори има преимущество. Хубавото при нея е, че е има по-голяма възвръщаемост ", споделя Валентин Павлов. И дава образец с това, че една мрежа от основно позиционирани 5 зарядни станции може да обслужва седем линии, по които вървят към 30 електробуса. Докато за същия брой транспортни средства с акумулатори ще са нужни 30 зарядни станции.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР