Климатични промени Океанската вода вече разяжда черупките на раците Абонирайте

...
Климатични промени Океанската вода вече разяжда черупките на раците Абонирайте
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Климатични промени

Океанската вода към този момент разяжда черупките на раците

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики

Вероятно не знаете, само че международният океан гълтам към 30% от въглеродния диоксид, които се отделя в атмосферата. Съответно това значи, че колкото повече CO2 създава човечеството вследствие на индустриализацията, толкоз повече се насища с него морската вода и надлежно се покачва нейната киселинност.

Ново проучване на Националната асоциация на Съединени американски щати за проучване на атмосферата и океаните (NOAA) обаче записва извънредно тревожна наклонност въз основата на това събитие. Според учените киселинността на водата в Тихия океан се е повишила дотолкоз, че е почнала да поврежда черупките на новоизлюпените раци по Западното крайбрежие на Северна Америка.

Оказало се, че някои от младите човеци са почнали да губят мъхестата повърхнина на датчиците си, с които се ориентират в околната среда. Други раци пък не успявали да доближат естествените за възрастта си размери. " Ако ларвите са принудени да пренасочват огромна част от виталната си сила, с цел да възстановят своя екзоскелет и надлежно останат по-малки, това ще се отрази на броя човеци, които ще оцелеят и ще доближат зрелост ", разяснява Нина Беднарсек от Проекта за проучване на крайбрежните води в Южна Калифорния. Според учените въпреки всичко въпросното събитие към този момент няма да повреди цялата екосистема в Тихия океан. Може обаче да повлияе отрицателно на стопанската система в американските градове, където уловът на ракообразни е известен бизнес.

Еволюция

Акули развиват дарба да вървят

Може би си спомняте от часовете по биология в учебно заведение, че първите гръбначни животни са мигрирали от океаните на сушата преди към 400 млн. години. По всичко проличава обаче, че този постепенен развой е не просто еднократно събитие, само че продължава да се случва и в наши дни.

Изследователи от Университета в Куинсленд неотдавна са попаднали на четири типа непознати досега акули, които способни да употребяват четири от своите перки като самобитни крайници и да се придвижват посредством тях. Те не просто пълзят с тяхна помощ по морското дъно и из кораловите рифове, само че и са способни да изминават къси дистанции на сушата по време на отлив, преминавайки от една локва в друга, описват учените. Въпросните акули са с дребни размери, не надвишават дължина от един метър и не съставляват опасност за хората. " Те обаче имат дарба да оцеляват в нискокислородна среда и да вървят благодарение на перките си. Това им дава удивително преимущество пред тяхната плячка, състояща се от дребни ракообразни и мекотели ", добавя Кристин Дъджън, която е началник на изследователския екип.



Предполага се, че въпросните четири типа акули са се отделили еволюционно от най-близките си роднини преди към 9 милиона години. С тях общият брой на рибите от този вид, способни да употребяват перките си като самобитни крайници, нараства на девет. Изследователите обаче са уверени, че океанските дълбини крият още доста сходни " ходещи " типове.

Автоматизация

Ултразвукови " ръце " за роботите

Швейцарски откривател е създал първообраз на роботска ръка, която е способна да реалокира обекти в пространството, без да ги допира. Системата на откривателя Марсел Шук от Федералния софтуерен институт в Цюрих се базира на феномен, който е прочут на науката от към 80 години и се назовава акустична левитация.



Иновативната роботска ръка съставлява разсечена на две сфера, отвътре на която са сложени дребни високоговорители. Те излъчват талази в ултразвуковия набор и посредством тях могат да задържат във въздуха дребни предмети, сложени сред двете половини на сферата. Софтуерът, създаден от Марсел Шук, точно управлява силата и посоката на ултразвуковите талази, тъй че да придвижва обектите в пространството даже без да мърда роботската ръка.

В момента швейцарският откривател организира диалози с представители на разнообразни индустриални сектори за евентуално практическо използване на новата технология. Според него роботизираните ръце с ултразвук могат да бъдат употребявани дейно при производството на първокласни механични часовници, където досега автоматизацията на индустриалните беше невъзможна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР