В Кюстендил връчват Националната награда за скулптураАкад. Иван Лазаров“ На

...
В Кюстендил връчват Националната награда за скулптураАкад. Иван Лазаров“ На
Коментари Харесай

В Кюстендил връчват Националната награда за скулптура„Акад. Иван Лазаров”

В Кюстендил връчват Националната премия за скулптура„ Акад. Иван Лазаров “ На 1 ноември 2022 година от 12:00 ч. в Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “ ще се състои тържествена гала по връчване на Националната премия за статуя „ Акад. Иван Лазаров “.

Тя е учредена през 1978-а и е връчвана до 1989 година. Наградата се присъжда на един български ваятел за ярки достижения в региона на скулптурата през миналата година.

През 2021 година притежател на премията е Иван Русев, който демонстрира своя галерия в деня на оповестяването на идващия лауреат. Не е инцидентен изборът на датата 1 ноември, тъй като това е Денят на националните будители! Едва ли има различен народ, който да празнува два празника на духовността! Българският народ има празник на просвещението – 24 май и празник на просветителите си и това е Денят на будителите. Днес все по-осезателно се усеща потребността от едно ново будителство, от една нова светла пробуда, с цел да пребъде чувството за памет. Тази задача е отредена на създателите, които безспирно подклаждат възприятието за родова принадлежност в подтекста на един световен свят. Новият лауреат на Националната премия за статуя „ Акад. Иван Лазаров “ е определен всред петимата номинирани създатели, както следва (по азбучен ред): Венцислав Занков, Ивайло Аврамов, Павлин Радевски, Снежана Симеонова, Стефан Лютаков. Акад. Иван Лазаров (1889 – 1952) е изтъкнат български ваятел и художник, роден на 2 октомври 1889 година в Карлово. Възпитаник на скулптора Жеко Спиридонов, Иван Лазаров специализира в Германия, след което се завръща в България. Той е учител по статуя в Държавната художествена академия (1919 – 1952) и неин шеф (1932 – 1935; 1937 – 1939; 1943 – 1945). Основател и пръв шеф на Института за изобразителни изкуства при Българската академия на науките (1948 – 1952). Сред най-емблематичните произведения на акад. Иван Лазаров са „ Те победиха “, „ На нож “, „ Очакващи дами “, „ Еснафи “, „ Плачещи дами “, „ Берон “ (бронзов бюст в Борисовата градина – София), монумент на гроба на Димчо Дебелянов (в Копривщица). През 1968 година къщата и ателието на акад. Иван Лазаров са превърнати в музей.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР