Инфлацията е темпът, с който цените се променят през изминалата

...
Инфлацията е темпът, с който цените се променят през изминалата
Коментари Харесай

Основната цифра на инфлацията е успокояваща – но не трябва да отклонява вниманието от продължаващата криза на разходите за живот

Инфлацията е темпът, с който цените се трансформират през миналата година, и този годишен ритъм през март до 2,3% през април. Но въпреки да е в „ естествена “ територия, има няколко аргументи за нерешителност.

Причини за нерешителност

Първата е, че в действителност годишният % се очакваше да спадне още повече: консенсусната прогноза измежду икономистите беше той да падне до 2,1%. Второто е, че когато се вгледате в числата, те наподобяват доста по-инфлационни, в сравнение с бихте очаквали.

Базовата инфлация - това, което получавате, когато изключите нестабилни детайли като храна и сила, към момента е нараства с 3,9%, което е освен по-високо от общия %, само че доста по-високо от упованията на икономистите.

Още по-тревожно, що се отнася до икономистите, е фактът, че инфлацията в услугите - която мери промени в цените на всичко - от подкастряне до правни услуги - съвсем не са паднали, спадайки от 6% на 5,9%.

Икономистите чакаха този брой да спадне на 5,...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР