В края на септември вулканът Кумбре Виеха на испанския остров

...
В края на септември вулканът Кумбре Виеха на испанския остров
Коментари Харесай

Вулканът на Ла Палма в Испания продължава да изригва и да изхвърля пепел

В края на септември вулканът Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма изригна гневно, изхвърляйки тонове нажежена лава и пепел. В продължение на две седмици след първичното изригване лавата се лееше през аграрни земи, пътища и домовете на хората в югозападната част на острова, както оповестява обсерватория на НАСА.

Вулканът сега към момента е деен и продължава да сее безпорядък и да бъде опасност за архипелага. След изгарянето на повече от 8000 декара земя, в това число и жилищни региони, хиляди хора трябваше да бъдат евакуирани, оповестява CBS News. Тези, които остават на острова, са изложени на риск от трусове, потоци лава, киселинни дъждове, токсични газове и пепел. Вулканът изригва към този момент повече от шест седмици и към момента не демонстрира признаци на прекъсване. Тъй като сеизмичната интензивност продължава да се усилва, Ла Палма може да бъде наранена от земетресение със мощ от 6 по скалата на Рихтер, оповестяват Гилермо Вега и Ана Торес Менаргес за El País. Само преди седмица се образува шести поток от лава и част от конуса на вулкана се срути, което докара до изтичане на още повече магма.

 Pinatubo ash plume 910612

Вулканична ерупционна колона вулкана Пинатубо

Учените вършат разнообразни фотоси на свръхнагорещената вулканична пепел, пирокластитите и пулверизираната пемза, които съставляват така наречен вулканична ерупционна колона. Снимка, направена от НАСА на 1 октомври, демонстрира облак пепел с формата на цел към вулкана. Вече изригналата пепел се популяризира през Атлантическия океан като Европейската галактическа организация разгласява изображение, което демонстрира какъв брой надалеч е стигнала, откогато изригванията стартират. Когато вулканът, ситуиран на Канарските острови, се задейства, струи серен диоксид потеглят към Северна Африка и Южна Европа, като в последна сметка доближават и някои елементи на Северна и Западна Европа, оповестява Моли Тафт за Gizmodo. Промяната напразно при започване на октомври трансформира, несъмнено, и посоката на струята и в този момент тя се е популяризирала на 8000 километра през Атлантическия океан и над Карибите. Възможно е нова смяна във ветровете да е заглушила сезона на ураганите в Атлантическия океан, само че са нужни повече данни, с цел да се удостовери тази догадка, съгласно Gizmodo.

„ Като цяло сулфатите от вулканична пепел (или в други случаи – от горски пожари) биха помогнали за преобразуването на елементарни облаци в урагани (или други сходни бурни системи), защото те служат като частици, върху които да се образуват капчици в облаците “, споделя Дъстин Гроган, специалист по екологични науки от университета в Олбани пред Gizmodo. „ Има обаче няколко изследвания, които са изследвали аерозолните резултати върху ураганите, свързани с праха, произхождащи от пустинята Сахара. “

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР