В края на годината Дневник спази традицията си и се

...
В края на годината Дневник спази традицията си и се
Коментари Харесай

Амбицията за ревизия на приватизацията е заиграване с носталгията по комунизма

В края на годината " Дневник " съблюдава традицията си и се обърна към философи, политолози и социолози за оценка на процесите, събитията и личностите на 2017 година Днес публикуваме оценките на политолога Геновева Петрова - изпълнителен шеф на социологическата организация " Алфа Рисърч ". Четете още в специфичната тематика " Годината ".

С какво ще запомните българската политическа 2017 година?

- Българското политическо събитие на 2017г. бяха предварителните парламентарни избори. И те се запомнят с няколко неща: с това по какъв начин видялата се прибързано като победител Българска социалистическа партия си оказа помощ да ги загуби с няколко неприятно преценени изяви на нейни представители в кампанията; със мощното наличие на националисти и популисти в Народното събрание; с отсъствието на реформаторската десница. До момента резултатът е влошено качество на парламентарния спор, на законодателната активност и подчиняването на редица решения повече на конюнктурата, в сравнение с дълготрайни визия и цели.

Коя е думата на тази година в България?

- Избор(и) – във всички смисли на думата.

Защо в края на 2017 година ръководещите се заеха да търсят отговорни за " незаконната приватизация "?

- Това е опит за нахлуване в електоралното поле на Българска социалистическа партия за отделяне на поддръжка от левицата. Подобен опит може да наподобява печеливш в кратковременен проект, само че в дълготрайна вероятност носи сериозен риск за външнополитическата ориентировка на страната, а и за самата партия ГЕРБ. Амбицията за проверка на приватизацията е заиграване с носталгията по комунистическия интервал. Носталгия, която има собствен явен обществен притежател в лицето на най-евроскептичните пластове, подкрепящи левицата и русофилски националистически партии като " Атака ". Т.е., с изключение на, че би подложила на подозрение консенсуса за демократично проевропейско развиване на страната, сходна стъпка би мобилизирала поддръжка за политически съперници на ръководещите.

Какъв е приносът на Обединените патриоти в ръководещата коалиция?

- Легитимират някои проблематични от позиция на проевропейската ориентировка решения на ръководещото болшинство. Имат и значимата функционалност да служат като клапан за изпускане на напрежението от ръководещата коалиция.

Как оценявате Бойко Борисов в новата му роля на " посланик и геополитик " /по израз в медиите/? Изненадва ли с нещо министър-председателят в третия си мандат?

- Активност, която има позитивен отзив в страната и към момента неразбираем във външен проект. Като цяло, това е едно позитивните посоки в работата на третия управителен от него кабинет. Що се отнася до изненадите, може би най-голямата е, че изненади досега липсват. Макар и в нова роля на " посланик и геополитик " той работи и реагира по към този момент прочут от предходните два мандата метод.

Мнозинството или опозицията задава тона в Народното събрание?

- Сериозният проблем е, че в Народното събрание качественият спор е изцяло преместен от висок звук. А болшинството и опозицията комфортно си подават топката за него.

Чия партия е ГЕРБ?

- На стабилността на " постпрехода ".

Чия партия е Българска социалистическа партия?

- На статуквото на " предпрехода ".

Чия партия е Движение за права и свободи?

- На статуквото и неустойчивостта на прехода.

Как оценявате първата /почти цяла/ година на президента Радев?

- Противоречива. Въпреки, че получава най-високо публично доверие, на няколко пъти позволи да взе участие в междупартийни разногласия, а това го отдалечава от държавническата роля на институцията.

Има ли фактически разделяне на управляващите?

- Повечето институции разполагат с официална самостоятелност, само че заради сринатия им до най-малко публичен престиж, даже да работят по този начин не могат да произведат упования резултат. Това обуславя както опасности да бъдат обезличени, по този начин и слабата сензитивност на обществото към сходни прояви.

Европейска страна ли е България 10 години след влизането в Европейския съюз?

- Въпреки самата себе си за тези 10 години България стана по-европейска. И то най-много с помощта на участието в Европейски Съюз, което посредством мъчно и постепенно налагани правила и стандарти задава европейската рамка на българското развиване.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (665)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР