В края на 2022-ра една смела и решителна българка влезе

...
В края на 2022-ра една смела и решителна българка влезе
Коментари Харесай

Пловдивчанка влезе в Топ 3 на уникален ултрамаратон в САЩ

В края на 2022-ра една смела и решителна българка влезе в топ 10 на 100-километровия ултрамаратон Куямака. Класира се 10-та измежду дамите. Само два месеца по-късно - през декември, пловдивчанката покори нов връх. Завърши трета, само че този път в 80-километров маратон в планините на слънчева Калифорния.

Мариела Дичева-Дженингс е родена в Пловдив, само че от 10 години живее в Америка, където прави комплицирани генетични проучвания в Калифорнийския университет. Бягането й е занимание неотдавна, само че с тези темпове евентуално ще покори още доста олимпийски върхове.

 

Всяка година програмата TrailFit на San Diego Ultra Running Friends, организация с нестопанска цел, работи за поддържане и възстановяване на пътеките в региона на Националната гора на Кливланд. Гористите местности се обхождат от екип доброволци, които благодарение на електрическо съоръжение отстраняват непотребните шубраци.

„ Това е превъзходен метод да поддържаме нашите локални пътеки в чудесно положение и да впечатлим приятелите ни от Горската работа с работна нравственос (не забравяйте: те са тези, които издават разрешителните за надпреварите ни) - изясняват своята идея от организацията. И допълват, че техните ултрамаратони са опция за запознанства и основаване на нови другарства. Също за продан на хрумвания към оборудването, хидратацията, храненето.  

„ Маратонът стартира доста рано, към 4-5 часа сутринта. Тогава се събираме, след това към 6 часа е стартът - споделя пред „ Марица “ Мариела, - Преди да тръгнем, ни изясняват по какъв начин да се ориентираме - в планината елементарно можеш да се загубиш. Един неправилен завой и следва… много изгубено време, до момента в който намериш пътя. Затова за ориентир слагат дребни панделки по дърветата - като маркировка “. Мястото е държавният парк Куямака Ранчо в Калифорния. А трасето пресича разнороден пейзаж от дъбови гори, ливади, борови гори, хълмове и долини.

Първият огромен триумф за Мариела е през октомври 2022 година

„ Започнах с бягането, като тичах с другари. Хареса ми, това се случи през последната година и половина, когато се реалокирах в Сан Диего - там времето и природата са прелестни “, описа пловдивчанката. И бърза да добави: „ Исках да изчакам 2023-та, с цел да вляза в 100-километровата конкуренция. Но три седмици преди маратона към този момент нямаше места. Реших да опитам, само че това беше допустимо единствено в случай че някой се откаже. Записах се. И зачаках. В последния миг някой се отхвърли и така… излязох на старта. Даваха ни цели 19 часа, не знаех дали ще съумея, само че си споделих: 100 км или по-малко от 100 - колкото толкоз. Не чаках, че ще стигна до финала, само че сигурно се усещах добре от самото начало! “ И стига финала за… 14:20,42 ч., което я класира 10-а.

Само два месеца по-късно, през декември 2022 година, Мариела още веднъж е на „ пистата “. И към този момент е трета измежду дамите, само че този път в 80-километровия маратон Anza-Borrego Cuyamaca 50.

Питам я:

кой е най-хубавият хранителен режим за дамите бегачи?

„ Добрата формула е да ядеш задоволително, с цел да издържиш маратона. Както и да пиеш задоволително вода. За задачата на всеки 10-15 км по терена има пунктове, където оферират вода и храна. Добрият баланс е към 200-300 калории на час и по 1.5 литра вода на час, в случай че можеш “, смее се младата дама. Ала това не е всичко. „ Важно е преди бягане да ядеш въглехидрати - към 100-200 грама. А след тичането белтъчини, с цел да се възстановят мускулите. И отново малко въглехидрати, с цел да ти върнат силата. Но като цяло аз не съблюдавам някаква прецизна диета “, приключва описа си Мариела.

 
Като дребна катери тепетата на Пловдив
Мариела е родена в Пловдив, където като дребна постоянно се разхожда из тепетата. „ Обичах природата, само че спортът ми беше отдалечен. Макар че майка ми Гинка Дичева е ученик на Спортното учебно заведение и дълго време е упражнявала академично гребане. Моето детство мина настрана от спорта, в центъра на Пловдив “, споделя пловдивчанката.

От ​десетина години Мариела живее зад океана. „ В Америка съм от юни 2013 година “, прецизира тя. Пристигайки в Страната на неограничените благоприятни условия, първо учи в университета „ Джеймс Медисън “, след това две години работи в лаборатория в Бостън. Мечтата й да запише докторантура остава на назад във времето, само че пък нашенката си намира работа в Калифорнийския университет. „ Асистент съм на професор Санчес. С нея се занимаваме с психиатрия и генетика и се опитваме да разберем какво предразполага  хората да имат проблеми с алкохола и опиатите. Тези зависимости са свързани по генетичен метод. Точно по какъв - това се опитваме да разберем “, изясни Мариела пред „ Марица “.


Мечтае да обиколи резерватите на Америка
„ Мечтая да обиколя 50-те национални парка на Америка. Да ги видя всичките или най-малко множеството от тях “, признава нашенката.

Националните паркове зад океана са едни от най-прочутите туристически атракции в целия свят. Обособени като предпазени територии, те притеглят милиони гости годишно - с впечатляващите си естествени хубости. Някои от тях са включени в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО поради разнообразието от диви животни. „ Дори един от резерватите в Калифорния е във тип на пустиня “, добавя Мариела.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР