В Космоса има алкохол. Не, не става дума за бутилки

...
В Космоса има алкохол. Не, не става дума за бутилки
Коментари Харесай

Откриха алкохол в Космоса

В Космоса има алкохол. Не, не става дума за бутилки вино, изхвърлени от невнимателни астронавти. Става дума за микроскопична молекулярна форма, скрита измежду звездните купове. Учените настояват, че са разкрили най-голямата алкохолна молекула в Космоса, под формата на пропанол.
Молекулите на пропанола съществуват в две форми или изомери като и двете към този момент са разпознати посредством наблюдения: естествен пропанол, който е открит за първи път в района на образуването на звездите, и изопропанол (базисната съставна част в дезинфектанта за ръце), който в никакъв случай преди не е бил установен в междузвездна форма.
Тези открития евентуално ще хвърлят светлина върху това по какъв начин се образуват небесните тела като комети и звезди, считат учените.
„ Откриването на двата изомера на пропанола е неповторимо и ще помогне за установяване на механизма на формиране на звездите “, споделя астрохимикът Роб Гарод  от Университета на Вирджиния. „ Тъй като мощно си наподобяват, физическите им свойства са сходни. Ясно е, че двете молекули би трябвало да участват на едни и същи места едновременно. “ Единственият открит въпрос са точните им количества, разяснява Гарод. 
Тези алкохолни молекули са открити в оня бранш на вселената, прочут като „ звезден разсадник “ - гигантската звездообразуваща област " Стрелец B2 " (Sgr B2). Регионът се намира покрай центъра на Млечния път и до Стрелец A* (Sgr A*) - свръхмасивната черна дупка, към която е построена нашата вселена.
Молекулярен разбор на дълбокия космос се прави повече от 15 години, само че влизането в деяние на телескопа Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) в Чили преди 10 години увеличи равнището на подробност, до което астрономите имат достъп.
ALMA предлага по-висока разграничителна дарба и по-високо равнище на сензитивност, което разрешава на откривателите да разпознават молекули, които не са били забележими преди. „ Колкото по-голяма е молекулата, толкоз повече спектрални линии на разнообразни честоти създава “, споделя физикът Холгер Мюлер  от университета в Кьолн в Германия. „ В източник като Sgr B2 има толкоз доста молекули, допринасящи за следеното излъчване, че техните спектри се припокриват.

Трудно е да се отделят " пръстовите им отпечатъци " и да се разпознават детайлно. “Намирането на молекули, които са тясно свързани – като естествен пропанол и изопропанол – и измерването на тяхното съответствие една по отношение на друга, разрешава на учените да прегледат по-подробно химичните реакции, които са ги произвели.
„ Все още има доста неидентифицирани спектрални линии в спектъра на ALMA на Sgr B2, което значи, че остава още доста работа за дешифрирането на химичния  състав на този бранш “, споделя астрономът Карл Ментен от Института за радиоастрономия " Макс Планк " в Германия.Изследването е оповестено в Astronomy & Astrophysics.

Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР