В книгата Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“ писателят и

...
В книгата Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“ писателят и
Коментари Харесай

Ботев убит от български четници?! Защо своите мразели поета

В книгата „ Да убиеш Ботев. Мистерии, мемоари, неистини “ писателят и режисьор Искрен Красимиров изследва събитията към последните дни на българския бунтовник. Авторът събира свидетелства, водещи към изказванието, че зад гибелта на поета стоят негови четници.

Аргументите на Красимиров се концентрират върху несъгласията в спомените на „ очевидците “ и мълчанието на значими очевидци. В изданието гибелта на Ботев се преглежда като част от серия убийства на членове от щаба на четата, осъществени със сходни претекстове и по една и съща скица.

„ Ботев е най-радикалният всред водачите на родната емиграция, изключително когато става дума за обществените аспекти на националната ни гражданска война. Поетичният и публицистичният му гений, съчетани с вулканична сила, са впечатляващи. Това изяснява за какво приживе той е бил обичан, само че и ненавиждан, величан, само че и обругаван, и то както от непознати, по този начин и от свои “, споделя проф. Пламен Митев, създател на предговора към „ Да убиеш Ботев. Мистерии, мемоари, неистини “.

Книгата е дебютна за Искрен Красимиров, който е лекар по кинознание и киноизкуство (НБУ) и магистър по история (Софийски университет). Той е създател на плана „ Незабравимата България “ и е създател на над 20 исторически художествено-документални кино лентата. Провеждал е и уроци по родолюбие в голям брой учебни заведения и читалища в страната и чужбина.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР