В Китай откриха останките на живели преди 160 милиона години

...
В Китай откриха останките на живели преди 160 милиона години
Коментари Харесай

Предците на бозайниците са летели сред динозаврите

В Китай откриха останките на живели преди 160 милиона години бозайници, които са живели по дърветата и са можели да възнамеряват във въздуха.

Описание на находката е оповестено в списание Nature.

Екип от учени от Университета в Чикаго и Музея по естествена история в Пекин откри представители на еволюционния клон изчезнали бозайници Haramiyidan. В открите екземпляри са добре непокътнати от кожените ципи сред предните и задните крака и скелетите с присъщите особености на структурата на раменните стави и предните лапи.

Вероятно откритите изкопаеми, наречени Maiopatagium furculiferum и Vilevolodon diplomylos, са сходни на актуалните летящи катерици. Учените ги считат за най-древните представители на летящите бозайници. Находките демонстрират, че този метод на живот е зародил у предшествениците на бозайниците 100 милиона години по-рано, в сравнение с у актуалните бозайници.

" Тези юрски бозайници са в действителност първите планиращи ", съобщи в Science Daily Же-Ци Луо, професор по биология в Университета на Чикаго и създател на обявата. " В прочут смисъл те имат първите крила измежду всички бозайници ".

За разлика от летящите катерици и другите модерни летящи бозайници, Maiopatagium furculiferum и Vilevolodon diplomylos не се хранят със семена, плодове и меките елементи на цъфтящите растения, които стартират да преобладават едвам след интервала Креда. Намерените животни би трябвало да са се хранели с папрати и елементи от голосеменни растения, да вземем за пример гинко.

Откритията демонстрират, че бозайниците, които са живели дружно с динозаврите, са се приспособили към околната среда на същото равнище като влечугите. По-рано се смяташе, че разликите в анатомията им се дължат на лимитираните им благоприятни условия за живот в няколко среди.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР