В Източна Европа повече мъже умират от рак на простата,

...
В Източна Европа повече мъже умират от рак на простата,
Коментари Харесай

В Източна Европа повече мъже умират от рак на простата, отколкото в Западна

В Източна Европа повече мъже умират от рак на простата, в сравнение с в Западна Смъртността от рак на простатата в Източна Европа е с 40 % по-висока, в сравнение с в Западна. Причините за това са късната диагностика и неналичието на благоприятни условия за високотехнологично лекуване, разгласи един от най-хубавите уролози в България доцент Марин Георгиев. Според експерта, който е и народен съветник по урология, у нас критериите за проучвания на това лечимо в начален етап заболяване са от дълго време остарели. Прегледите при мъжете стартират след 50-ата година, а би трябвало да се случват най-малко пет години по-рано.

 
Ракът на простатата е третата причина за смъртност при мъжа, когато приказваме за онкологични болести, и покосява към 417 000 европейци всяка година. Различна е обаче преживяемостта в Западна и Източна Европа, а аргументите за това, съгласно доцент Марин Георгиев, са следните: " За диагностиката и лекуването всички подвластен от един мултидисциплинарен екип. Най-съвременните способи на лекуване, започваме от интензивно наблюдаване - към този момент имаме не три групи: нискорискова, среднорискова и високорискова, а една друга субгрупа на доста невисок риск. Там попадат хората за интензивно наблюдаване и интензивно следене. За страдание, в България това скоро няма да се случи по ред аргументи. Знаете какъв брой са роботизираните центрове в България, в София имаме в една частна болница, в още една частна болница и в страната - в една държавна болница ".

 
Според доцент Марин Георгиев би трябвало да възобновим стандартите за профилактика у нас, след което и стандартите за лекуване: " Какво става сега? Личният доктор дава на пациента след 50-ата годишнина направление през година да върви да се изследва. Напротив, това се промени доста, доста от дълго време в Европа и Съединени американски щати. И то е потвърдено посредством редица изследвания с хиляди пациенти ".
 
Урологът е безапелационен, че един мъж би трябвало да изследва простатата си на 45-годишна възраст и този обзор да дефинира с каква периодичност ще се изследва отсега нататък в годините. В случай на диагностициран рак на простатата при татко или дядо, проучванията би трябвало да стартират след навършването на 40 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР