В Измир е имало редица нарушения на изборния процес. Това

...
В Измир е имало редица нарушения на изборния процес. Това
Коментари Харесай

Редица изборни нарушения е имало в Измир

В Измир е имало редица нарушавания на изборния развой . Това заяви за Искра.бг Стефан Петров от. Припомняме, че, с цел да защитят българския избор.

Петров съобщи, че в изборна секция в регион „ Борнова 4 “ в Измир е имало членове на СИК , които са стояли на по-малко от 3 метра от машината за гласоподаване, което е нарушаване на член 226 от Изборния кодекс /ИК/, който гласи:

„ Не се позволява наличие на други лица, с изключение на гласуващи сега гласоподаватели, на разстояние, по-малко от три метра от паравана за гласоподаване, когато в нея има гласоподавател. “

Членове на комисиите би трябвало да изясняват на гласоподавателите на разстояние от минимум 2 метра по какъв начин да работят с машината при усложнение, изясни Петров. По думите му това не се е спазвало и членовете са били до гласоподавателите. Той посочи:

„ Те освен им обясняваха по какъв начин да упражнят правото си на избор, а им пъхаха и изваждаха картата от устройството. Натискаха и монитора на машината. “

В една от секциите е имало член на СИК , който не е приказвал български език . Според член 95 от Изборния кодекс за членове на секционната изборна комисия се назначават лица, които имат право да гласоподават в съответния тип избор и владеят български език. Съмишленици на ОЗБГ са подали сигнал против него да бъде сменен.

По думите му най-грубите нарушавания са били свързани с това, че членове на СИК съответно са казвали на гласоподавателите за коя партия да гласоподават и кой номер да означават.

На въпрос дали от Централната изборна комисия са реагирали на сигналите им, Петров отговори, че към този момент няма противоположна връзка .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР