В италианския език има популярна поговорка - подобна на тази,

...
В италианския език има популярна поговорка - подобна на тази,
Коментари Харесай

Ако мафията разреши: Италия ще построи най-дългия висящ мост в света

В италианския език има известна сентенция - сходна на тази, която англоговорящите употребяват за " when hell freezes over " (когато пъкълът замръзне) - която се превежда като " Ще го направя, когато мостът до Месина бъде приключен ".

Мечтата за мост, който да свързва континенталната част на страната със Сицилия през Месинския пролив, датира още от римско време, когато консулът Метел навързва бъчви и дърва, с цел да реалокира 100 бойни слона от Картаген до Рим през 252 година, съгласно писанията на Плиний Старши.

Оттогава насам разнообразни проекти, измежду които и краткотрайна концепция за тунел, се появяват и изчезват - като вода под моста. Ако бъде издигнат, мостът през Месинския пролив ще се простира на 3,2 км и ще бъде най-дългият провесен мост в света.

Сега огромният инженерен план може да бъде осъществен с помощта на разпореждане, признато от държавното управление на Джорджия Мелони предишния месец, откакто министърът на превоза Матео Салвини възроди проекта, който за финален път беше придвижен по времето, когато министър-председател беше Силвио Берлускони.

През 2006 година търгът за създаване на моста беше предоставен на консорциум, управителен от италианската компания Salini Impregilo, която в този момент се назовава WeBuild. Когато държавното управление на Берлускони пада през същата година, проектите за създаване на моста се срутват дружно с неговото държавно управление, откакто идващият министър-председател, Романо Проди, смята, че това е загуба на пари и риск за околната среда, написа CNN.

Оттогава насам разнообразни държавни управления се пробват да я възобновят, а сегашната ръководеща коалиция на Мелони, Салвини и Берлускони я включи в листата с предизборните си обещания. Когато Салвини стана министър на превоза, той го трансформира в собствен приоритет, залагайки наследството си на моста.

Компанията WeBuild, която към момента държи на хартия решението за възлагане на търга, съди държавното управление за нарушение на контракта, откакто планът беше спрян, само че тя остава най-вероятната компания, на която ще бъде въдложена активността, макар " проявения интерес от целия свят, в това число от Китай ", съобщи Салвини пред Асоциацията на задграничната преса в Рим през март, когато показа проекта.

" Тези, които завоюваха търга през 2006 година, са тези, които най-вероятно ще продължат с окончателния вид на плана ", сподели той, без да посочва непосредствено WeBuild.

Инженерният шеф на WeBuild, Микеле Лонго, беше поканен в Народното събрание, с цел да приказва за актуализирания проект на 18 април. Мостът над Месинския пролив е план, който може да стартира незабавно. Веднага щом договорът бъде възобновен и обновен, планът може да стартира ", съобщи Лонго пред Народното събрание. " Очаква се изпълнителното планиране да отнеме осем месеца, до момента в който времето, належащо за построяването на моста, ще бъде малко повече от шест години. "

Цената на плана е 4,5 милиарда евро единствено за моста и 6,75 милиарда евро за инфраструктурата за поддържането му от двете страни, което включва модернизиране на пътните и железопътните връзки, създаване на терминали и осъществяване на подготвителни работи на земята и морското дъно, с цел да се " понижат хидрогеоложките опасности " по време на строителството, съгласно проекта, показан на транспортното министерство.

От 1965 година насам 1,2 милиарда евро обществени средства към този момент са изразходвани за предпроектни изследвания, съгласно италианското министерство на финансите. Салвини обича да споделя, че ще коства повече " да не се строи мостът, в сравнение с да се построи ".

Линиите на разлома и мафията

Плановете може да наподобяват напреднали, само че провокациите са комплицирани. Южна Италия е предразположена към корупция, като два огромни синдиката на проведената престъпност - калабрийската " Ндрангета " и сицилианската " Коза Ностра " - са " отличници " в проникването в строителни планове.

Неотдавнашният арест на шефа на Коза Ностра Матео Месина Денаро след 30 години на независимост в Сицилия съставлява победа. Според показанията на информатори, съдействали за ареста на Денаро, Денаро е бил срещу построяването на моста, както и някои други босове на мафията, тъй като синдикатите на проведената престъпност се хранят с беднотия и назадничавост.

 

Въпреки това опасенията остават. Проучване на мозъчния концерн Nomos Centre, отдадено на битката с мафията, оповестено преди 20 години и обновено в този момент, предизвестява, че елементи от плана, като превоза и доставките, могат да попаднат под контрола на нарушителите, както и че има възможност локалните мафиоти да изискат пари за отбрана.

Салвини омаловажи опасенията. " Не се опасявам от навлизане на нарушители - сподели той неотдавна пред Народното събрание, - ще можем да подсигуряваме, че там ще работят най-хубавите италиански, европейски и международни компании ". За всяко евро, вложено в моста, ще има контролни органи ".

Съществуват и геофизични проблеми, с които може да се окаже още по-трудно да се преборят.

Месинският пролив е ситуиран по продължение на разломна линия, където през 1908 година земетресение с магнитуд 7,1 лишава живота на над 100 000 души и провокира цунами, което опустошава крайбрежните региони от двете страни на пролива - калабрийската и сицилианската. То остава най-смъртоносното записано сеизмично събитие в Европа досега. Водите също са бурни. Теченията са извънредно мощни и се трансформират на всеки шест часа, съгласно НАСА, която отбелязва, че вълните даже се виждат от Космоса.

Според първичния проект на WeBuild, който е единственият, който се преглежда сега, защото офертите не са отворени и може би няма да бъдат отворени, мостовата платформа ще бъде построена по този начин, че да устоя на ветрове със скорост до 300 км/ч - и ще може да остане отворена за придвижване при ветрове със скорост до 150 км/ч.

Ще има по три ленти за придвижване във всяка посока - две за придвижване и една за спешни обстановки, а по средата ще има влакови линии. Според сегашния проект всеки час ще могат да минават 6 000 леки и товарни автомобила, а всеки ден - 200 влака.

Мостът ще бъде на височина към 74 метра над морското ниво и ще обезпечава плавателен канал с дължина 600 метра, който ще разрешава прекосяването на товарни кораби и даже на най-високите круизни кораби. Мостът ще бъде планиран по този начин, че да устоя на земетресение с магнитуд 7,5.

Само етапа на строителството ще способства с 2,9 милиарда евро за националния Брутният вътрешен продукт и ще обезпечи претовареност на 100 000 души и 300 снабдители, съобщи Лонго пред Народното събрание, като добави, че " множеството от тези хора ще дойдат от районите на Сицилия и Калабрия, където равнището на безработица е високо ".

По отношение на географските провокации Лонго съобщи пред CNN, че това е " един от най-динамичните водни проливи на всички места сред дълбочините и теченията, само че също по този начин е и един от най-проучваните региони. Има милиони страници с проучвания, отдадени на този регион. Ние сме ги прочели. " Относно заплахите от замесване на проведената престъпност той сподели: " Няма невъзможни неща, само че това е невисок риск ".

" Опустошително " за дивата природа

Природозащитниците от дълго време настояват, че мостът ще бъде унищожителен за местността и дивата природа. " В Месинския пролив, който е доста значимо място за директно прекосяване на птици и морски бозайници, е концентрирано едно от най-високите равнища на биоразнообразие в света ", споделя представител на групата Legambiente и прибавя, че мостът - както по време на строителството, по този начин и след него - ще наруши миграционните пътища сред Африка и Европа.

Световният фонд за дивата природа също води акция против възобновяването на плана. " Целият регион на Месинския пролив е предпазена зона според Директивата за местообитанията на Европейски Съюз ", споделя в изказване Стефано Ленци, шеф на WWF за връзки с институциите. Още през 2006 година, преди проектът да бъде отсрочен, групата приготвяше правосъден иск, с цел да се опита да го спре поради нарушение на предпазените зони на Европейския съюз, написа dir.bg.

Групите за отбрана на околната среда настояват, че половинчасовият ферибот е маршрутът с минимум нарушавания. Въздействието върху стопанската система след построяването на моста ще бъде несъмнено огромно, упорства Салвини, като споделя, че товарните кораби от Азия ще могат да дебаркират в Сицилия и тези артикули ще могат да бъдат превозени с високоскоростни влакове до Европа, откакто в Сицилия бъдат построени високоскоростни релси - макар че сега такива не съществуват.

Общественото мнение от двете страни на пролива остава смесено, като тези, които са в положение да просперират посредством увеличение на търговията и улеснение на туризма, като цяло го поддържат, а тези, които нямат нищо срещу Сицилия да остане изолирана, са най-вече срещу.

Мостът в никакъв случай не е бил толкоз покрай построяването си, колкото в този момент, откакто Мелони подписа декрета, който проправя пътя за реализиране на съответни проекти. Декретът ще влезе в действие през юни, а Салвини съобщи, че се надява мостът да стартира да се строи до юли 2024 година

Месинският пролив от дълго време се приравнява с мътни води. Неслучайно Омир е основал там бърлогата на морските чудовища Сцила и Харибда. И въпреки че единствените чудовища може да са екологични и престъпни, няма подозрение, че без значение по кое време ще се случи, фантазията за изграждане на мост до Месина ще остане жива, до момента в който той не бъде приключен.

 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР