В историята на съвременните асиметрични войни стратегията на Хамас не

...
В историята на съвременните асиметрични войни стратегията на Хамас не
Коментари Харесай

Le Figaro: Хамас води революционна война ала Мао Дзедун

В историята на актуалните асиметрични войни тактиката на " Хамас " не е нищо ново. Палестинското ислямистко придвижване ползва теорията за революционната война, разпространявана от Мао Дзедун и оценена от френските офицери Лашрой, Тринкие и Галула, въз основата на войните в Индокитай и Алжир.

Това написа в разбор на страниците на френския ежедневник Le Figaro военният сътрудник и политически анализатор Рено Жирар.

Първият принцип на революционната война е, че нейният войник ​​трябва да бъде като риба във вода измежду популацията, което твърди, че желае да освободи. Такъв е казусът с бойците на " Хамас " и техните фамилии, които не могат да бъдат разграничени от останалите палестински семейства. Същите джамии, същите учебни заведения, същите магазини, същите жилища, същите коли, същите облекла. Ракетите могат да бъдат изстреляни някоя вечер от " Хамас " от джамии или учебни заведения, които на идващия ден ще бъдат посещавани от изцяло мирни фамилии.

Вторият принцип на революционната война е насилието да бъде доведено до своя разцвет, с цел да се провокира последна поляризация в обществата, които се стремим да разделим по херметичен метод. Това вършат водачите на Фронта за национално избавление (ФНО) Ясеф Саади и Бен М " Хиди в Алжир през 1956-1957 година Кървавите терористични офанзиви хвърлиха град Алжир, тогава обитаем най-вече с европейци, в смут, яд и ненавист. Тълпата, възмутена от ужаса на зрелището на дами и деца, раздрани на части от бомбите, изиска неотложно, сляпо възмездие. Започна адският цикъл офанзиви - репресии. Свирепите репресии ще бъдат наречени Битката за Алжир от парашутистите на военачалник Масу, на който лявото държавно управление даде цялостни пълномощия. Арести, мъчения, изгубвания. В огромен мащаб. Повече от 4000 обвинени изчезват, което води до оставката на генералния секретар на префектурата, отговарящ за полицията. Атаките в Алжир бяха спрени, Фронтът за национално избавление (ФНО) беше обезглавен. Той загуби тактически, само че завоюва стратегически. Защото огромна част от алжирците-мюсюлмани, до тогава неопределили се, минават на негова страна от взаимност с жертвите. След като борбата беше необятно разгласена, ФНО стана прочут в целия свят. Раздорът е от изгода за врага, тъй като доста французи не утвърждават потреблението на изтезания от тяхната войска.

Избивайки повече от хиляда почтени израелски цивилни при офанзивата си на 7 октомври 2023 година, " Хамас " знаеше доста добре, че ще донесе огъня на отмъщението в Ивицата Газа. Той знаеше, че ЦАХАЛ ще бомбардира всеобщо, че съпътстващите жертви ще наброяват хиляди и че по този метод ще реализира мечтаната поляризация. В революционната война положението и ориста на жертвите нямат никакво значение в очите на воюващите. По-голямата част от жертвите на 7 октомври, поданици на гранични кибуци или гости на рейв празненството, бяха леви израелци, искащи да дадат права на палестинците. Това обаче е без значение.

Важното в очите на " Хамас ", за което задачата постоянно оправдава средствата, е стратегическата му цел да бъде реализирана. И тя беше реализирана. Палестинската идея се завърна на напред във времето на международната геополитическа сцена. Телевизионните фрагменти се въртят един след различен. Израелските смъртни случаи последователно се не помнят и се приказва единствено за палестинските жертви на бомбардировките на ЦАХАЛ. Мюсюлманите по света се сплотяват против еврейската страна и доста малко се осмеляват да осъдят " Хамас ". Много малко хора се осмеляват да кажат, че това придвижване на Мюсюлманските братя в продължение на петнадесет години е взело цялото население на Газа като пленник, без да им разреши ни най-малка независимост на изложение, и минимум присъединяване във вземането на решения.

Израел се върна дипломатически в положението, в което беше през 1982 година, годината на нахлуването му в Ливан. Саудитска Арабия се готвеше да откри дипломатически връзки с него, само че към този момент не може да става въпрос за това. В някои западни академични кампуси левичари и уокисти намерено се застъпват за наказания против Израел, протест на неговите артикули и прекъсване на интернационалните вложения на територията му. Изправени пред ужаса на 7 октомври 2023 година, израелските стратези ще би трябвало да покажат повече самообладание от американците след 11 септември 2001 година

Как да реагирате, без да прекалявате, по какъв начин да не се оставите да бъдете въвлечени в безкрайна серпантина от принуждение?

Едно нещо е несъмнено, един ден израелците ще би трябвало да възобновят договарянията с палестинците. Ето за какво е незабавно да се възвърне формулата на Ицхак Рабин: " Ще се боря с тероризма, като че ли не сме преговаряли, и ще договарям, като че ли не е имало тероризъм! "

 

Източник news.bg

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР