В историческо споразумение Г-7 току-що се съгласи да се откаже

...
В историческо споразумение Г-7 току-що се съгласи да се откаже
Коментари Харесай

Ексклузивно: До 2030 година САЩ и всички страни от Г-7 напълно ще се откажат от използването на въглища

В историческо съглашение Г-7 преди малко се съгласи да се откаже от въглищата още през първата половина на 2030 година Това се споделя в изказванията, направени преди няколко часа.

Г-7 – Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединени американски щати, както и Европейски Съюз – организират работна среща в Торино, Италия. Това е първата огромна политическа среща след COP28 през декември, когато светът пое ангажимент да се откаже от изкопаемите горива.

Андрю Боуи, министър в Министерството на енергийната сигурност и Net Zero на Обединеното кралство, удостовери новината пред Class CNBC:

Според данни на енергийния концерн Ember през 2023 година страните от Г-7 ще създават единствено 16% от електрическата енергия си от въглища. През 2015 година този дял е бил 29%.

През 2023 година Япония е била с най-големия дял от 32%, следвана от Германия с 27%. Съединени американски щати са в унисон със междинното равнище за Г-7 (16%). Докато останалите членки на Г-7 в по-голямата си част към този момент са се отказали от въглищата: Франция (0,4%), Обединеното кралство (1,4%), Канада (5%) и Италия (5,3%).

„ Това е още един гвоздей в ковчега на въглищата “, сподели Дейв Джоунс, шеф на програмата Global Insights на Ember. „ Пътят към последователното унищожаване на въглищната енергетика е дълъг. Минаха повече от седем години, откогато Обединеното кралство, Франция, Италия и Канада се ангажираха с последователното унищожаване на въглищната енергетика. Така че е добре да забележим, че Съединените щати и изключително Япония най-сетне показват по-ясно своите планове “.

Проблемът е, че до момента в който въглищната сила към този момент понижава, газовата сила не понижава. Страните от Г-7 към този момент дадоха обещание до 2035 година „ изцяло или най-вече “ да декарбонизират енергийните си браншове, а това би означавало до 2035 година да се откажат освен от въглищата, само че и от газа. Въглищата може и да са най-мръсните, само че всички изкопаеми горива би трябвало да бъдат дефинитивно отстранени.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР