В интервю, публикувано в днешния брой на френското издание „L’Équipe“,

...
В интервю, публикувано в днешния брой на френското издание „L’Équipe“,
Коментари Харесай

Чеферин за новия формат в ШЛ: Първоначалната ни идея беше грешна

В изявление, оповестено в днешния брой на френското издание „ L’Équipe “, президентът на УЕФА Александър Чеферин разиска идните промени във формата на Шампионската лига, който би трябвало да влезе в действие от 2024 година.

По-специално, скорошната смяна в проектите отстрани двете места, непокътнати за така наречен „ исторически “ тимове, които не са се класирали непосредствено.

Мислили ли сте да дадете двете места за „ исторически “ тимове, с цел да зарадвате по-големите клубове?

Просто осъзнахме, че с цел да запазим нашия модел, би трябвало да се откажем от даването на две места по този метод. Нямам проблем да призная, че първата ни концепция не е била вярната. Ние сме по-силни, когато приемем смяната след първичните си неточности. Вече съм безусловно уверен, че това беше неприятен вид.

Защо взехте решението да се откажете от този формат, подложен ли сте на напън?

Постоянно съм напрегнат. Това беше вид, не за отбрана на огромните клубове, а за разпространение на нашите шампионати. Но това не беше добра концепция.

Наистина ли беше належащо това възобновяване на Шампионската лига, шампионат, който работи добре? Изглежда е направено, с цел да се хареса на „ огромните “ клубове, които заплашваха със Суперлигата.

Това, че нещо работи добре, не значи, че не би трябвало да се трансформира. Винаги би трябвало да продължаваме да се подобряваме. Ще има четири спомагателни места. Едно от тях е за Франция, което има смисъл. Повярвайте ми, не е изработен за огромните клубове. Те са сигурни, че ще се класират.

Le président de l'UEFA Aleksander Ceferin défend dans L'Équipe le nouveau format de la Ligue des champions (à partir de 2024). Même si la phase initiale, avec un mini-Championnat, est très critiquée.
— L'ÉQUIPE (@lequipe)
Създава се усещане, че създавате нещо като Суперлига.

Да имаш повече клубове и повече мачове не е Суперлига. Суперлига значи, че едни и същи клубове от самото начало играят един против различен. Френските клубове демонстрират необикновен интерес към този нов формат.

Сигурни ли сте, че хората ще се насладят на този формат с една огромна група вместо групова фаза?

Ако не бях сигурен, нямаше да го направя. Ще бъде доста по-интересно. В настоящия формат, с груповите етапи, знаете кои клубове ще се класират след два или три мача. От 2024 година няма да е толкоз елементарно даже за „ огромните “ клубове.

Защо избрахте да се откажете от два мача [8, от първичните 10] за началния стадий? Това не демонстрира ли, че не сте били на прав път с този нов формат?

Не. Просто 10 мача бяха прекалено много. И с 8 мача, тимовете ще играят еднообразно количество мачове вкъщи и като посетител. За предпочитане е по състезателен метод. Ще го кажа още веднъж, нямам нищо срещу да трансформира възгледа си.

Защо се отказахте от концепцията за „ Финална четворка “?

Харесва ми концепцията, само че действителността е, че основава проблеми, тъй като клубовете губят мачове, с продажба на билети и семействата... И телевизионните оператори желаят повече мачове. Така че се отказахме от концепцията. Няма да има „ Финална четворка “ от 2024 година. След това в никакъв случай не се знае.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР