В хода на историята хората са променяли телата си по

...
В хода на историята хората са променяли телата си по
Коментари Харесай

Защо викингите са изпилявали зъбите си

В хода на историята хората са променяли телата си по многочислени и чудати способи – с татуировки, пиърсинг, белези, импланти или даже с изкривяване на части от тялото. Въпреки повсеместното им разпространяване, не постоянно е ясно за какво. Културните обичаи са мощен фактор, както и стандартите за хубост, които се разграничават във времето и на другите места, заяви Science alert.

Нов разбор на останките на хора, живели в Готланд през епохата на викингите преди към хиляда години, демонстрира, че личните им модификации на тялото са подсилвали обществената еднаквост.

Археолозите Матиас Топлак от Музея на викингите в Хайтабу и Лукас Керк от Университета в Мюнстер, Германия, откриват, че хоризонталните жлебове, изпилени в зъбите, може да са били знак на група търговци.

Междувременно единствените случаи на съзнателно прекрояване и удължение на черепа, свързани с епохата на викингите, са открити при три дами от Готланд. Произходът и смисъла на тази съответна трансформация са сложни за изясняване.

„ Въпреки че и двете форми на трансформация на тялото са обект на необятно внимание в други културни контексти, характерните прояви на тези традиции в обществото от епохата на викингите към момента не са систематично изследвани от позиция на обществените им последствия “, пишат откривателите.

Модификацията на зъбите и черепа се появява под разнообразни форми при разнообразни култури в продължение на хиляди години. От известно време е известно, че викингите са практикували модифициране на зъбите, като майсторски изпилени хоризонтални жлебове са открити върху зъбите на мъже от епохата на викингите от днешните Швеция и Дания в процедура, която наподобява се е запазила в продължение на епохи.

Най-голямата централизация на остатъци с изпилени зъби е открита в Готланд, което може да подсказва, че практиката е зародила там, само че това също по този начин прави района отличен образец за схващане защо са служели изпилените зъби.

Дали викингите просто са считали, че наподобяват добре, или са имали по-дълбока цел?

Предишни проучвания демонстрират, че телата с изпилени зъби може да принадлежат на избрана група хора. В разбора на костите на към 130 такива мъже Топлак и Керк означават, че останките са били подадени тук-там, за които се знае, че поддържат търговия, и че всички човеци с изпилени зъби наподобява са възрастни мъже.

Освен това всички остатъци с изпилени зъби в едно гробище в Готланд са открити на едно място, доста от тях с лицето надолу, което поддържа опцията това да е било мястото за заравяне на неместни лица, които от време на време са обитавали в града.

„ Ето за какво изричаме догатката, че обичаят да се изпиляват зъби може да е бил обвързван с комерсиалните действия на по-големи групи професионални търговци “, пишат те. „ Според тази доктрина те може да са функционирали като обред на инициация и знак за идентификация за затворена група търговци, като някакъв предходник на по-късните гилдии “.

Макар да е допустимо това да е била идентификационна характерност на търговците от Готланд, самата процедура никога не се е ограничавала единствено до това място. С вариациите в броя на изпилените зъби и броя на линиите на зъб, изпиляването на зъбите може да е имало разнообразни цели в другите елементи на Швеция и Дания от епохата на викингите.

Що се отнася до трите дами с модифицирани черепи, в гроба на едната е имало малко оживели движимости, само че другите две са били заровени с богатите украшения и облекла, свързани с погребенията в Готланд, което допуска, че те са били признати и ценени членове на своите общности.

Въпреки че до момента модифицирането на черепа не е било свързвано с култури в този район, предходен ДНК разбор откри, че една от дамите е от Готланд, а друга – от Балтийския район, което значи, че практиката не може да бъде несъмнено сложена отвън Готланд, както е следено в други гробища.

Възможно е дамата от Готланд да е родена на друго място, само че от родители от Готланд, да е претърпяла обвързване с череп в ранна детска възраст и по-късно да се е върнала в Готланд. Така или другояче, и трите дами наподобява са свързани по някакъв метод. Те са живели едновременно и наподобява, че за оформянето на черепите им е употребен еднакъв способ.

Тъй като модификациите на тялото им не са били по-широко възприети от викингските общности, в които са живели, откривателите считат, че той е имал малко значение там и затова би трябвало да е бил осъществяван някъде другаде, с изключение на на Готланд.

Изпиляването на зъбите и оформянето на черепа съставляват два разнообразни метода към модификацията на тялото в Готланд през епохата на викингите, споделят откривателите.

„ Обществото на Готланд от епохата на викингите е употребило обичая за пилене на зъби като вътрешна знакова система в обществената си връзка. Като умишлено и интензивно определено олицетворение на възрастните, най-вече мъже, ние твърдим, че зъбните пили са били предопределени най-вече за ендогенна междуличностна връзка – членовете на избрана обществена група са можели да се разпознават между тях “, пишат те.

„ Модификацията на черепа, въпреки това, е била наложена на трите дами по време на най-ранното им детство, с цел да изрази принадлежността им към избрана обществена група. Това олицетворение също показва форма на ендогенна междуличностна връзка, т.е. като връзка в границите на по-голяма културна група. На остров Готланд обаче този знак евентуално е бил чужд на по-широкото общество “.

Невъзможно е да знаем сигурно каква функционалност е изпълнявала модификацията на тялото, практикувана от нашите от дълго време умряли прародители. Въпреки това, в случай че подходим към нея в подтекста на общуването и общността, може би ще успеем да открием началото на разбирането, написа БГНЕС.

Снимка: viking.style

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР