В горещите пясъци на египетската пустиня преди повече от век

...
В горещите пясъци на египетската пустиня преди повече от век
Коментари Харесай

Нефертити - живот и история

В горещите пясъци на египетската пустиня преди повече от век група немски археолози изважда на бял свят заровен пропуснат град с мистериозна история. Още по-загадъчни са лицата, които са населявали мястото преди към 3300 години. Едно лице приковава вниманието и печели международна популярност, трансформирайки се в идеален блян за хубост. Това е лицето на владетелката Нефертити.

В историята на античен Египет Нефертити не е единствената знакова фигура на жена - водач. Кое е това, което притегля и задържа вниманието тъкмо към Нефертити? Ключето към нея се оказва една скулптура - бюст, направена от скулптора Тутмос. За прелестното създание се споделя, че това е най-живото произведение на изкуството от египетската античност. Не може да се опише с думи и би трябвало да се види. Грациозна извивка на шията, прилична на лебед, тънки сводести вежди и нежни скули, толкоз фини, че като че ли ще се порежеш на тях - това е Нефертити. Супер хубавица освен в предишното, само че и през днешния ден. Защото идеалът за хубост не се трансформира, той е безконечен и вечен.

Красотата на Нефертити е единствено част от нейната история, тъй като тази жена е тясно обвързвана с една от най-великите културни революции в древността, белязана от ръководството на нейния брачен партньор Ехнатон, фараонът - модернизатор, който за времето си е разколник, от вероятността на бъдещето - популярен модернист.

До всеки популярен мъж постоянно стои една изключителна жена. Нефертити потвърждава тази максима в цялостна степен. Коя е владетелката, подкрепила дръзките промени на Ехнатон, а може би станала тяхна вдъхновителка?

Загадката Нефертити

В имената си египтяните влагат мощен смисъл. Нефертити безусловно значи красивата, която идва. Откъде идва, коя е тя?

Този въпрос не е подминал нито един египтолог, докоснал се даже пътем до магията Нефертити. Според някои тя от египетски генезис, съгласно други е задгранична принцеса. За най-разпознаваемата египетска владетелка се знае прекомерно малко. От живота на Нефертити има единствено разпръснати обособени фрагменти. Най-вероятна причина да не съумяват да сглобят пъзела на нейния безпределно забавен живот, е неналичието на гробница на царицата.

Тя би дала отговор на доста въпроси, най-много за изчезналите моменти - какво е правила след гибелта на Ехнатон, по кое време е умряла и по какъв начин е била заровена.

В гробницата на Тутанкамон е открита празнина, зад която се допуска, че има помещение, най-вероятно друга гробница. Надеждите на всички откриватели на античната египетска история са, че това е точно гробницата на Нефертити. Най-вероятно не е ограбена и в случай че това съмнение се окаже истина, Нефертити ще опише на света доста за времето си.

Засега известното е малко и се състои главно от догатки. Какви са главните догатки за произхода на красивата владетелка от античен Египет?

Биографични данни за Нефертити

 Лицето на Нефертити Снимка: Travel Channel

Версиите за произхода на брачната половинка на Ехнатон са доста. Приема се, че е родена през 1390 година преди Христа. Най-вероятно е била щерка на Аи, министър в държавното управление на Аменхотеп ІІІ.

Според едно съмнение младата хубавица на първо време се дами за Аменхотеп ІІІ, а след гибелта му за неговия наследник Аменхотеп ІV.

Друго съмнение гласи, че още на 11 години е сгодена за Аменхотеп ІV. Археолозите насочват вниманието си към Тайе - брачна половинка на Аи, която е отглеждала Нефертити, само че не е била нейна биологична майка.

За Аи се знае, че е бил преподавател на бъдещия фараон Ехнатон и може би той му е показал прелестната си щерка още в детска възраст, тъй като разликата във възрастта им е била единствено 1 година и този факт ги е сближил. Срещата с бъдещия държател е предопределила невероятния живот на Нефертити.

На откривателите прави усещане фактът, че обичаната жена на фараона е била доста харесвана в Египет, също така е живяла по време, когато египтяните имат мощна и развита цивилизация, а за нея се знае прекомерно малко. Силно любознание провокира на първо време външността на Нефертити, както и нейният живот.

Как е изглеждала и по какъв начин е живяла Нефертити?

Предполага се, че е била висока към 152 сантиметра - това е била междинната височина на египетските дами по това време. Изображенията на владетелката демонстрират, че е носела нищожно облекло. Това е всекидневно за тези страни, в които климатът е парещ. В по-хладно време е обличала дълга рокля, каквито са носели по традиция дамите, с пояси начело. Предполага се, че е носела и перука, защото е било нормална процедура по нейно време. Възможно е да е ходела с обръсната коса, с цел да може да носи короната си - синя и висока, която я отличавала.

След като се дами за сина на Аменхотеп ІІІ - Аменхотеп ІV от ХVІІІ династия, двамата се откриват да живеят в двореца в Тива, наименуван Малката. Той е построен от бащата на Аменхотеп ІV и е реновиран от новия държател, който сменя името му и го назовава Великолепието на Атон.

Кралските жилища в двореца са строени в големи мащаби. Кралската спалня е била с размери 8 на 5 метра.

Имало е и огромна зала, изрисувана неповторимо красиво. Подът и таванът били изрисувани с птици и спираловидни форми. Допуска се, че е имало златни декоративни детайли.

Нефертити ражда на Ехнатон 6 дъщери, само че не и правоприемник на трона. Синът на Ехнатон, който го наследява - Тутанкамон, е от втората брачна половинка на владетеля - Кия.

През първите 5 години на ръководството на Аменхотеп ІV тя е обичана и почитана в Египет и има останали изображения, на които е показана да взе участие на значими събития.

На петата, или деветата година от царуването на Аменхотеп владетелят сменя името си на Ехнатон и прави промяна. Премахва съществуващите религиозни практики, затваря старите храмове и прогласява за единствен господ Амон, богът - слънце. Смята се, че въвеждането на монотеизма има за съществена цел да възвърне мощта на владетеля, намаляла за сметка на жреците. Има редица догатки, че Ехнатон е мощно повлиян от Нефертити при взимане на това решение, тъй като се счита, че тя още преди да се ожени за фараона е почитала Амон.

 Нефертити

Двамата с Нефертити построяват нов, доста по-грандиозен замък в Ел Амарна. Наречен е Ахетатон и е в чест на новото висшо провидение - господ Амон. Всяка заран фараонът и основната му брачна половинка пътували с колесницата си от единия до другия завършек на града, изминавайки пътя на Слънцето, божеството, което почитали.

Историците са уверени, че Нефертити е имала също толкоз огромна власт в Египет, колкото и Ехнатон. Те имали общ щемпел, сплотяващ знаците и на двамата, което приказва, че Ехнатон е изравнил брачната половинка си във властово отношение до себе си. Има доказателства, че тя е изпълнявала значими отговорности на фараона - приемала непознати публични лица, водела договаряния, провела дипломатически срещи. Вземала значими решения, които били от отговорностите на един фараон.

През четиринадесетата година от ръководството на Ехнатон една от дъщерите на двамата владетели умира при раждане, единствено на 13 години. Скоро по-късно Нефертити изчезва от историческите летописи. Има разнообразни теории за какво към този момент на никое място не се загатва за нея, само че нито една не е доказана.

Още преди гибелта на Ехнатон стартира последователно възвръщане към вярата в старите богове и най-вероятно това е станало не без съдействието на фараонската двойка. Промяната, която постанова брачният партньор на Нефертити, провокира ненавист към него и Тутанкамон незабавно отхвърля вярата н Амон и връща старите почитта към старите богове. Последния фараон от ХVІІІ династия - Хоремхеб, заличава всички доказателства за съществуването на Ехнатон и това евентуално е причина да се знае толкоз малко за Нефертити.

Как е приключил животът на Нефертити - догадки и вероятни сюжети

Откриването на гробницата на Нефертити ще даде отговор на този въпрос, само че до момента в който археолозите към момента са в развой на търсене, остават разнообразни теории. Според някои Нефертити е траяла да ръководи Египет след гибелта на брачна половинка си, променяйки името си на Сменхкара. Под това име се води наследник на Ехнатон и на Кия и брат на Тутанкамон, само че потеклото му е изключително оспорвано и се допуска, че зад името в действителност стои самата Нефертити.

Загадката на една от най-красивите дами в историята има късмет да получи своето позволение, в случай че се окаже, че до гробницата на Тутанкамон е тази на красивата, която идва - Нефертити.

Вижте още дали хубостта на Нефертити пресилена.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР