В много форми на медитация се прилага концентрация върху някакъв

...
В много форми на медитация се прилага концентрация върху някакъв
Коментари Харесай

Звукова медитация

В доста форми на медитация се ползва централизация върху някакъв обект – върху пламък на свещ, върху някаква визуализация, върху гласа на гуру и други

По-често даже вниманието се насочва към вътрешни чувства, към тялото, към осъзнаване на пространството, като всекидневно това се случва в цялостна тишина.

При звуковата медитация е тъкмо противоположното – практиката се реализира на фона на звуци, които провокират медитативно прекарване.

Защо звукова медитация?

Това е доста мощна форма на медитация, при която се употребява освен съсредоточаването върху избран тон, само че и вибрацията, която се основава посредством произнасянето му.

Смята се, че вибрирането от някои звуци даже е лечебно, влияе непосредствено на клетките на тялото, като оказва помощ на работата им и ги връща в обикновено действие, в случай че се намират в някакъв асинхрон или работят на неверна осцилация.

Важно е да се подберат такива звуци за звуковата медитация, които да работят успокояващо, зареждащо, омиротворяващо, хармонизиращо и са в синхрон със личните ни сили.

Звуковата медитация може да бъде с дребна дълготрайност – няколко минути, или пък да е доста по-дълга, продължавайки цялостен час да вземем за пример. Може да се прави с разнообразни по мощ и периодичност звуци, само че се счита, че най-подходящи за утешение и ориентиране във вътрешността са ниските тонове, възпроизведени не изключително мощно.

Медитация върху думи

 Медитиране със звуци

Един от най-популярните способи на звукова медитация е мантра медитацията. Необходимо е да намерите комфортна поза – най-добре лотос, само че не е наложително, след което да пандизите очи, да се насочите вътре в себе си и да започнете да повтаряте на глас (със звук) определена от вас мантра.

Това може да е късата и доста мощна мантра Ом (Аум) или някоя по-дълга мантра – Ом Намах Шивая да вземем за пример. Може обаче и да е Амин или Алелуя (от християнството), Ом Мани Падме Хум (от будизма) или просто думата „ Бог “, както и която и да било друга дума или изречение, което ви успокоява. Звуците се повтарят с еднообразен глас или еднообразен напев, тъй като по този начин съзнанието по-лесно се успокоява и влиза в медитативно положение.

Алтернатива е да слушате думите, върху които желаете да медитирате, на запис или онлайн, само че произнасяни от различен човек. Така ще може да се концентрирате върху гласа и словото, без да се напрягате самите вие.

Медитация върху звуци

Много известни за звукова медитация звуци са камбанен звън, гонг, купи за медитация. Чрез тези специфични принадлежности може да се основават поредност от звуци, които да ви вкарат последователно в медитативно положение. Обикновено се създават ритмични, повтарящи се звуци, сред които има пауза, позволяваща последователното „ отшумяване “, „ заглъхване “ на звука.

 Медитация

Други доста мощни звуци, употребявани при звуковата терапия, са звученето на тъпан или други ударни принадлежности. Те нормално са на по-ниски честоти и това е доста добър избор на тон. Освен това основават мощни трептения, които непосредствено влияят върху тялото на физическо равнище. Може медитиращият самичък да ги основава посредством някакъв инструмент или единствено да ги слуша. Вторият вид е по-отпускащ, до момента в който първият нормално е по-енергизиращ.

Медитация върху звуци от природата е друга доста мощна и обичана на мнозина медитация. Обикновено се полвза запис с поредност от естествени звуци, защото е мъчно тъкмо сега, в който желаеме да медитираме, природата да ни даде тъкмо такова обилие от подобаващи звуци. Дъжд, море, талази, поточе, гръмотевици, щурчета и пеене на птички са най-честите звуци за медитация от този вид.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР