В Големия адронен колайдер са засечени признаци за съществуване на

...
В Големия адронен колайдер са засечени признаци за съществуване на
Коментари Харесай

Учени предполагат съществуването на странна нова частица, извън познатите физични закони

В Големия адронен колайдер са засечени признаци за битие на парченце, която е по-тежка от Хигс бозона. Тя не би могла да се изясни със съществуващите модели и може да докара до разкриване на изцяло нов клас частици и даже пета фундаментална мощ.
Първите резултати обаче не са задоволителни, с цел да потвърдят съществуването на частицата. Необходими са още измервания, които се възнамерява да бъдат осъществени идващия месец. Данни от предишния декември подсказват наличието на парченце, шест пъти по-тежка от Хигс бозона. Ако това се окаже истина, ще бъде революционно изобретение. “Би било нещо, излизащо напълно отвън Стандартния модел и върхът на айсберга на нов клас от частици,” споделя проф. Джон Елис от Лондонския кралски лицей. “Ако съществува!”

Два от детекторите на колайдера - ATLAS и CMS, са измервали разпад на частици, който приключва с два протона. Измерването на протони е ефикасен способ за засичане на нови физични феномени. Детекторите са засекли протони с обща сила 750 гигаелектронволти (GeV). Когато частиците се разпадат на протони, те отделят сила, равна на масата им, умножена по скоростта на светлината на квадрат. Частица, която създава протони с такава сила не е позната.

Елис отбелязва, че по сходен метод е бил открит Хигс бозона. Разликата е, че съществуването на Хигс бозона е предсказано. Новата парченце, в случай че я има, не е предсказана от Стандартния модел и би отворила врата към нов неразучен свят. Някои даже допускат, че, в случай че съществува, новата парченце може да докара до разкриване на пета фундаментална мощ.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР