В годината на Московската олимпиада, 1980, и заедно с жена

...
В годината на Московската олимпиада, 1980, и заедно с жена
Коментари Харесай

На тази дата през 1980 г.: Нобелистът акад. Сахаров е арестуван и...

В годината на Московската олимпиада, 1980, и дружно с жена си Елена Бонер изпратен в заточение на 400 километра от Москва - в Горки, днешният Нижни Новгород, който тогава е закрит град поради множеството оръжейни фабрики на територията му.

.
Заточение в Горки
С декрет са му отнети купите и премиите, само че званието учен по знамение се резервира. Това става след напън на по-свободната част от академичната общественост. В заточение Сахаров продължава да написа публикации за заплахата от термоядрена война и за погазването на правата на индивида, достигали постоянно до западните медии. Той организира гладни стачки, приключвали с наложително зареждане.

Съдбата на изолирания Сахаров от 1980 до началото на Перестройката пет години по-късно е една от главните тематики в предаванията на Радио Свободна Европа и Би Би Си. В този интервал в американската столица Вашингтон се появява площад на името на към момента живия учен Андрей Сахаров. На този площад се намира резиденцията на съветския дипломат в Съединени американски щати.

В епохата „ Горбачов “ Сахаров се връща в Москва. Остава единствено година до рухването на Берлинската стена. Той за първи път излиза в чужбина. Тогава е на 67 години.

Това, което се случва по време на тези пътувания, са персоналните му срещи с президентите на Съединени американски щати и Франция Роналд Рейгън, Джордж Буш и Франсоа Митеран, както и с министър-председателката на Англия Маргарет Тачър. В демократичния свят Сахаров десетилетия наред е знак на свободната воля на учения и жителя.

Берлинската стена към момента е на мястото си, когато Сахаров става народен представител в първите избори в историята на Съюз на съветските социалистически републики, в които за едно място може да се кандидатира повече от един човек.

 

.
В съветския парламент

Това е първата глътка въздух в политическия пейзаж, усетена от хората. Заседанията се предават директно по единствената държавна телевизия, депутатите дават безкрайни изявленията, стартират хрумвания, борят се за разнопосочни промени.

В този парламент, където болшинството е отново формирано от лоялни на Кремъл хора, Сахаров е подлаган на обиди, свалян е от трибуната с крясъци, бори се за всяка секунда удължение на времето на изявление, а постоянно и за правото въобще да го получи.

Снимката на физика, обграден от вилнеещи против него депутати, обикаля първите страници на вестниците. Той приказва за потребността от цялостна промяна на политическата система, а не за реформиране на комунистическия строй.

Месец преди да почине Сахаров внася в този парламент собствен план за нова конституция. В нея написа за правото на руските републики на самоопределяне, планува се разформироване на тайните служби, работещи вътре в страната, и се отстоява правото на жителите на независимост и благополучие.

 

Днес премията „ Сахаров “ за независимост на мисълта се присъжда годишно и отличава особени достижения в една от следните области: отбрана на правата на индивида и главните свободи и най-много правото на независимост на изразяване; отбрана на правата на малцинствата; ценене на интернационалното право; развиване на демокрацията и използване на правилата на правовата страна.

 

Европейският парламент връчва премията на тези, които, сходно на Сахаров, са посветили живота си на мирна битка в името на правата на индивида.

 

Фрог нюз

 

 

 

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР