В глобален мащаб през миналата година Shell е платила 64

...
В глобален мащаб през миналата година Shell е платила 64
Коментари Харесай

Shell е платила повече данъци в България отколкото във Великобритания за 2018 г.

В световен мащаб през предходната година Shell е платила 64 милиарда $ налози и 18 милиарда $ под формата на други държавни такси при доходи от 396 милиарда $

Британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell разгласи в отчет какъв брой и в кои страни е платила налози за 2018 година До това решение се стигна, откакто групата беше упрекната, че не е платила налог облага във Англия. От оповестената информация излиза наяве, че за 2018 година в световен мащаб Shell е платила 64 милиарда $ налози и 18 милиарда $ под формата на други държавни такси. Приходите на концерна през предходната година са били 396 милиарда $.

Разбивката на данните демонстрира, че Royal Dutch Shell е платила повече налози в България в сравнение с във Англия, където даже е получила данъчни отстъпки. Във Англия на 730 млн. $ чиста облага, енергийната компания не е платила нито един $ за 2018 година, като е получила от страната данъчни отстъпки. В България Shell регистрира загуба от 8 млн. $ за предходната година, само че е платила налози в размер на 800 хиляди $ от бизнеса си с продажба и търговия с горива.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Раздробяването на числата

От общо платените 64 милиарда $ налози 75% са за мита, налози върху продажбите и сходни такси, 15% са отишли като налози върху корпоративните облаги, останалите 10% са концесионни такси. Компанията също по този начин регистрира 44 милиарда $ от възобновяване на налози. Най-скъпи интервенциите на Shell излизат в Нигерия и Норвегия, където петролната компания е заплатила над 1 милиарда $ налози за всяка от двете страни.

Казусът с Англия

Докладът демонстрира, че чистата облага на Shell във Англия за 2018 година е над 730 млн. $ и тя не е платила никакъв налог с помощта на данъчни облекчения от държавното управление в размер на 240 млн $. В документа компанията отбелязва, че e платила 135 млн. $ корпоративен налог за активността си в страната през 2017 година Тя обаче е получи 79 млн. $ под формата на възобновяване на налози по отношение на извеждането от употреба на полетата Brent и Miller.

В Обединеното кралство Shell предстои на облагане с налог върху облагата на няколко индустриални обекта, само че когато компания понесе загуби от индустриален обект вследствие на налозите, те се анулират и платеният налог за миналата година се възвръща. Получените доходи от тези данъчни възобновявания се таксуват с налог 40%. През 2018 година Shell получи възобновяване на налози от Обединеното Кралство в размер на 95 млн $ долара, свързани с извеждането от употреба на нефтените полета Brent и Miller и към 150 млн. $, свързани с нефтеното поле Fulmar, което беше продадено на Repsol.

Бизнесът на Shell в България

В България за предходната година компанията е заплатила над 800 хиляди $ налози, до момента в който регистрира загуба от 8 млн $. От Royal Dutch Shell обаче означават, че загубата e основно вследствие на разноски за изследване за рандеман на нефт и природен газ, а налозите изплатени от печелившата активност с продажби и доставки на горива. От 2015 година Shell влага интензивно и изследва залежи на петрол и природен газ в Черно море. По данни на компанията към края на 2018 година тя е вложила към 42 млн. $ в проучвателни действия в България, като е заплатила 160 хиляди $ държавни и концесионни такси. От компанията допълват, че комерсиалните обекти в страната (бензиностанциите) са нарастнали до 102, като в българския клон на компанията работят 50 души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР