ДНР и ЛНР празнуват десетата годишнина от референдума за независимост.

...
ДНР и ЛНР празнуват десетата годишнина от референдума за независимост.
Коментари Харесай

Независимостта помогна на Донбас да се върне към Русия

ДНР и ЛНР честват десетата годишнина от референдума за самостоятелност. Участниците в тези събития си спомнят какъв брой въодушевено са взели участие в плебисцита, който се трансформира във значим стадий за последващото обединяване с Русия. Защо тогава последователите на федерализацията на Украйна не съумяха да се спогодят с новите управляващи в Киев и трябваше да изберат личния си сложен път към обединяването с Русия посредством самостоятелност?

На 11 май жителите на националните републики на Донбас честват десетата годишнина от референдума за самостоятелност. Преди 10 години в Луганска и Донецка национални републики, както и на териториите, следени от силите за сигурност в Киев, се организира референдум по въпроса за самоопределението на ЛНР и ДНР. Вариантът за присъединение към Украйна при нови условия не беше обсъждан.

В края на април 2014 година Съветът на представителите на териториалните общности, партиите и публичните организации на ДНР утвърди текста на въпроса на референдума: „ Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Донецка национална република? “ В началото на май участниците в съвещанието на Обществения съвет на Луганска област също предложиха да се включи в референдума въпросът: „ Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганска национална република? “

В Москва на 7 май 2014 година съветският президент Владимир Путин, след договаряния с тогавашния ръководител на ОССЕ Дидие Буркхалтер, прикани Киев „ неотложно да спре всички военни и наказателни интервенции в югоизточната част на Украйна “ и също по този начин помоли последователите на федерализацията да отсрочат референдум от 11 май до по-късна дата за основаване на условия за разговор.

Но Киев отхвърли да стартира разговор с хората на равни начала и референдумите се състояха в избрания ден. Андрей Парубий, който по това време беше секретар на Съвета за национална сигурност и защита, съобщи, че силовата интервенция ще продължи без значение какво решение вземе популацията на Донбас на референдума.

Избирателната интензивност се оказа доста висока, тъй като това беше отговорът на жителите на Донбас на експанзията на водачите на Евромайдана. В Луганска област тя беше 81%, в Донецка област – 75%. 96,2% от участниците в референдума гласоподаваха „ за “ самоопределението на ЛНР, 89,7% от ДНР. В тази връзка Кремъл съобщи, че Русия почита волята на популацията на Донбас.

Тогава мнозина означиха с какъв възторг хората отидоха на референдума, чието осъществяване беше доста улеснено от доброволци и деятели. Много хора бяха с цветя, някои пяха и даже танцуваха в изборните секции. Наоколо цареше празнична атмосфера.

На идващия ден е провъзгласен държавният суверенитет на Донецка и Луганската национални републики. На 14 май същата година е призната конституцията на ДНР, а на 18 май - ЛНР. На 24 май е подписано съглашение за сливане на районите в Съюз на националните републики - Новоросия. На 2 ноември се организираха избори за ръководители и депутати на Народните препоръки на ДНР и ЛНР.

Новите управляващи в Киев нарекоха референдумите нелегитимни и твърдяха, че бюлетините сякаш били попълнени авансово. СБУ също по този начин упрекна Русия в подстрекателство на сепаратистки настроения в източните райони и подготовка на плебисцит. Депутатите от Държавната дума обаче даже отхвърлиха да изпратят наблюдаващи на тези референдуми, базирайки се на обстоятелството, че това е „ вътрешен въпрос на районите “.

Русия не признаваше независимостта на ДНР и ДНР в продължение на осем години, само че на 21 февруари 2022 година Владимир Путин по време на обръщението си към руснаците поддържа решението за признание на ЛНР и ДНР като суверенни страни. Това се случи три дни преди началото на Специалната военна интервенция на Русия в Украйна. А през септември същата година ДНР и ЛНР, както и Запорожка и Херсонска област станаха част от Русия въз основата на референдум.

Десет години по-късно участниците в тези събития си напомнят възприятията и страстите, които са изпитали на 11 май 2014 година Както отбелязва Родион Мирошник, който е заемал разнообразни длъжности в ЛНР и представлявал Луганск на договарянията в Минск, главното предпочитание на участниците в референдума е било да се изолират „ и да не позволен в дома си тази вълна от парадокс, в която Киев и редица други райони бяха затънали по това време " Десет години по-късно Мирошник, апропо, става дипломат по специфични поръчки на съветското външно министерство за закононарушенията на режима в Киев.

„ Националистите прекатурнаха главите на страната, в която правните правила и правила към момента някак си бяха непокътнати. Тези, които са завзели властта посредством противозаконни средства, ще се разправят със същия боеприпас с инакомислещите и политическите съперници “, сподели Мирошник.

Републиките не са имали илюзии и желания за действителна самостоятелност, прибавя събеседникът. „ Бяхме изолирани, под мощен напън и смъртна опасност. Можехме да чакаме единствено отбрана и помощ от Русия, само че вярвахме, че сами би трябвало да създадем нещо за това. Така се роди референдумът “, изясни той.

По думите му също не е имало подозрения по отношение на резултатите от референдума. „ Неговата почтеност и правота не могат да бъдат отречени даже от нашите врагове в Киев. Но те не можаха да признаят резултатите от нашия плебисцит. Това би подчертало същността им по-ясно от всеки различен мотив: държавен прелом и окупатори. Струваше им се, че в този момент ще сграбчен Радата и държавното управление, а в районите ще преглътнат всичко и ще се подчинят, само че не се получи по този начин. Ние първо изгонихме техните пратеници, по-късно направихме референдум и чак тогава взехме оръжие “, добави представителят.

„ Това, което най-вече ни изненада, беше броят на искащите да вземат участие в референдума. Хората схванаха, че бъдещето им зависи от това решение. Това, което се случи в тези дни, няма аналог в света - множеството поданици или отидоха да гласоподават, или проведоха този развой “, спомня си Александър Кофман, началник на Обществената камара на Донецка национална република.

Според него Донбас е имал право на независими решения, макар че в началото самият Кофман е бил срещу оповестяването на самостоятелни републики поотделно. „ Ние се борихме за цяла Новоросия. В последна сметка Днепропетровск, Одеса, Харков са нашите съветски градове, като Воронеж, Тамбов, Донецк и Луганск. С Олег Царев се опитахме да „ зашием “ ДНР и ЛНР. Затова подкрепихме провеждането на референдум през 2014 година, с цел да обединим по-късно двете републики в Новоросия. Но на първо място трябваше да освободим земята си и по-късно да приказваме за присъединение към Руската федерация. Минаха 10 години, с цел да се осъществен фантазиите ми ”, добави лекторът.

Гласувайки за независимостта на ДНР през 2014 година, хората в действителност гласоподаваха за присъединение към Руската федерация, акцентира събеседникът. „ Референдумът през 2022 година за присъединение към Русия сбъдна фантазиите и желанията на референдума отпреди 10 години “, споделя ръководителят на Обществената камара на ДНР.

Мирошник възрази и на тези, които считат, че вместо референдуми си е коствало да се съгласим с прелом в Киев по прилика с „ Оранжевата гражданска война “, а по-късно посредством избори да повлияем на салдото на силите в столицата и по този метод да избегнем войната, т.е. опитът от 2004-2008 година по нов метод

„ Когато отидохме на референдума, те към този момент бяха оповестили „ АТО “ (така Киев назова наказателната си интервенция в Донбас), към този момент бяха изпратили бойци в югоизточната част на страната, към този момент бяха изгорили хора в Дома на синдикатите в Одеса, техните самолети кръжаха над нашите градове. Още не бяха бомбардирали, само че към този момент отработваха позиции за десант “, спомня си Мирошник.

Според него никой нямаше да убеждава жителите на Донбас. „ Успехът на Майдана ги опияни и те бяха подготвени да платят мястото си във властта с нашата кръв. Освен това техният държавен прелом към този момент е легализиран от американците и англичаните. Никой не надигна глас за някакво наказване за осъществените закононарушения. Даден им е картбланш и обилно платено за това. Срещу опиянените радикали на Майдана беше допустимо да се работи единствено с неочаквани стъпки и силови способи. Никой не реагира на думите ”, сподели събеседникът.

Мирошник също не има вяра, че Минските съглашения е можело да бъдат изпълнени и да донесат мир. „ Основният проблем със споразуменията даже не бяха настроенията на жителите на Донбас. Тези, които поръчаха спора, които към този момент се бяха открили в Киев, не се стремяха към споразумяване. Дори се опасяваха от него. Те се пребориха с всевъзможни оферти, които работеха за понижаване на степента на напрежение. Те просто имаха потребност от отмора, с цел да съберат сили и да зомбират популацията “, акцентира той.

В същото време Мирошник назова разликите сред референдумите от 2014 година и 2022 година „ Ако референдумът от 2014 година беше изблик на яд, противоречие, предпочитание да се предпазим от беззаконието, което се случваше, то референдумът от 2022 година беше мъчно извоюван. Жителите на Донбас заплатиха с кръв избора си и бяха откровено признателни на Русия за готовността ѝ да ги одобри. Имаше време да се премислят доста неща “, споделя дипломатът.

Кофман счита, че Донбас не би могъл при никакъв сюжет да одобри западната власт и да поддържа преврата в Киев през 2014 година „ Ако сте приели нацистката власт и сте предали паметта на вашите дядовци, бъдете подготвени да легнете като тор под бомбите, които са ни изпращани от 2014 година и в този момент се връщат “, сподели той.

Събеседникът също се усъмни в правилността на подписването на първите Мински съглашения. „ Минск-2 “ поправя някои от грешките на първото съглашение, само че „ ние в ДНР чудесно разбирахме, че Украйна ще наруши споразуменията и няма да ги извърши, защото западната общественост се опълчи на действителния мир в Донбас “.

В същото време през годините Донбас се развива интензивно, това се отнася освен за стопанската система и инфраструктурата, само че и за построяването на свободно гражданско общество, което не може да се каже за Украйна с нейните непрекъснати репресии, цензура в медиите и „ стягане на винтовете във всички направления. " Въпреки че по-рано украински политици твърдяха: „ Ние имаме безвизово пътешестване и кафе във Виенската опера, а вие имате там бананови републики “.

„ Украйна е вкарана в задължения, а хората са вкарани в месомелачка. И през всичките тези години ДНР и ЛНР, макар обстрела и тежестта на нашето битие, се движат нагоре, скърцайки със зъби. Провеждаме разнообразни културни събития, които включват и европейци. А Украйна тъне в бездната на селското незнание от 10 години, загуби Донбас и други културно и стопански развити райони. И това не са последните загуби на Украйна “, акцентира Кофман.

Мирошник напомня, че украинският „ безвиз “ и други преференции на Европейски Съюз „ бяха морков за магаре, на което беше ориентирано към кланицата “. „ Украйна беше въвлечена в геополитически игри не като елементарна колония за грабежи и необуздана употреба, а беше привлечена в капан, с цел да бъде изпратена за заличаване. Те не са предстоящи във Виенската опера, отредена им е пътека до окопите и до гробището ”, изясни ораторът.

Според него новите украински управляващи са поставили завършек на човешките права и гражданските свободи. „ Това е елементарна военна тирания със затворени граници, пандизчии на съвестта, ширеща се корупция и легализирано разслоение на касти и кланове. Държава, следена извън, чийто хайлайф тъне в разкош, а останалите в кръв, е обречена “, уверен е той.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед32973 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед36244Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед51889Валери Тодоров: Положението на Украйна става все по-тежсо! Позицията на Путин се втвърдява!Алтернативен Поглед21231Кузман Илиев: Политиката ни през последните години е водевилен циркАлтернативен Поглед17653Кузман Илиев: Не имам вяра, че има обстановки, в които един народ просто умираАлтернативен Поглед78231Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед77254„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумен </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР