Все още има хора, които вярват, че турбината е капризно

...
Все още има хора, които вярват, че турбината е капризно
Коментари Харесай

5 мита за турбо двигателите

Все още има хора, които имат вяра, че турбината е капризно устройство, ненадеждно и наложително тя ще вдигне разноските за обслужване на автомобила. Ако приказваме за остарели коли, то евентуално има аргумент в тези опасения. Но обстановката с модерните коли от дълго време е друга.
Мит №1. Турбо моторът е обезсърчителен
В актуалните коли всичко може да се повреди, само че не и турбината. Или в случай че това се случи, изключенията са по-скоро удостоверение на правилото. Иначе от строя може да излязат горивни помпи за непосредствено впръскване на горивото, отхвърлят бобини, ангренажни вериги се разхлабват, маслените канали се запушват, само че проблеми с турбината са необичайност. Или идват чак след завъртане на няколкостотин хиляди километра. Ако решите да купите използван автомобил, щета в турбото може да се открие след една диагностика.
 Мит №2: Турбо моторът би трябвало да „ пие ” единствено високооктаново гориво
В случаите на форсирани мотори в спортните коли, това, несъмнено, е правилно. Или след чип тунинг, когато налягането за наложително пълнене се усили софтуерно, тогава се предлага високооктаново гориво, с цел да се избегне рискът от детонации. Стандартните турбомотори няма потребност да бъдат карани с високооктаново гориво.
Мит №3. Турбо моторът не е прелестен за шофиране
В предишното моторите с наложително пълнене страдаха от така наречен турбо дупка, т.е. мощността идваше със забавяне и внезапно след развъртане на оборотите. Но това от дълго време не е по този начин. Сега даже е противоположното – оптималният въртящ миг е разполагаем в необятен оборотен диапазон, освен това още от ниските обороти, което прави шофирането по-плавно и прелестно.
Мит №4. Турбо моторът не би трябвало да се изключа незабавно след дълго пътешестване
Преди лагерите на вала на турбината се охлаждаха единствено с масло, тъй че се постановяваше да оставите мотора да работи на луфт, с цел да се охлади. Ако незабавно се изключеше, маслената помпа също се изключваше и охлаждането спираше.

В модерните мотори няма потребност да оставяте мотора да работи на свободен ход. Причината е, че модерните мотори имат канали за антифриз, чиято циркулация се обезпечава от електрически помпи, които могат да работят и самостоятелно.
Мит №5: Турбо моторът харчи доста гориво
Да, преди мощните мотори с наложително пълнене в действителност харчеха, само че усъвършенстването на горивните процеси, директното впръскване на гориво и намаляването на размерите на моторите доведоха до това, че при естествени режими на шофиране турбо моторите употребяват, като предписание, даже по-малко гориво, в сравнение с атмосферни мотори с сходна мощ.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР