В Германия също се въвежда е-рецепта, в момента изтича 3-месечният

...
В Германия също се въвежда е-рецепта, в момента изтича 3-месечният
Коментари Харесай

Д-р Илиев: В Германия здравните каси отпускат най-евтините генерици

В Германия също се вкарва е-рецепта, сега изтича 3-месечният интервал на тестване. Това сподели пред Нова телевизия доктор Аспарух Илиев, началник на Лаборатория по инфекции на мозъка в Берн. 

" Особеното е, че с изключение на рецептата, пациентът получава и още един документ, който самичък по себе си не е рецапта, а съставлява изложение на препарата с баркод. Той също се носи от пациента в аптеката, при положение, че има проблеми с разчитането на информацията този баркод също се снима и са дава лекарството, а в системата се сверяват данните от двете страни. Това работи доста добре. В началото имаше проблеми, когато системите не се включват, софтуерите не работят съответно, само че това отмина. В Германия всички медикаменти минават на е-рецепти, освен антибиотици и антидиабетни средства. Електронният документ е въведен за  всички лекарствени средства ", описа той.

По думите му, държавните здравни каси, които са най-големият осигурител в Германия, изписват най-евтините генерици и по този метод се пестят пари. Той означи още, че  в действителност има лекари, които споделят, че съгласно наблюденията им от време на време, само че не във всички случаи, има разлика в резултата сред обособените лекарства и затова те имат право да отбележат кой генеричен артикул не желаят да бъде провиснал на пациента.

" Наистина се натрупват доста разнопосочни ползи, и от страна на лекари, и на фармацевти, има го и този проблем ", сподели още доктор Илиев..

Швейцария към момента употребява хартиени предписания, само че те се сканират и цифровизират, акцентира доктор Илиев. Документите там се съхраняват в списък, тъй че постоянно има диря какво е поръчано и какво е обещано, добави той. 

Темата разяснява и Боряна Маринкова от Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти БАРТПЛ.

" Основно усложнение при изписването на медикаменти у нас се дължи на кодирането - идентичен артикул от разнообразни вносители попада в системата с разнообразни кодове, сподели тя и даде образец - когато персонален доктор изпише даден антибиотик с кода към него, а в аптеката има препарат на на друга компания, фармацевтът няма право да продаде на пациента различния вид ".

Според Боряна Маринкова този пропуск може и би трябвало да бъде поправен в електронната система с кодовете и въпросът е от компетентността на Министерство на здравеопазването..

По думите й, за едно лекарство може да има и 16 кода, а би трябвало да се откри решение, което да не обременява лекарите, които така и така са натоварени.

Тя изясни още, че от БАРТПЛ са алармирали за казуса с кодовето още през юли, само че нищо не е последвало.

Според Владислава Цолова, ръководител на Националната пациентска организация, изписването на медикаменти у нас би трябвало да се прави по интернационалното непатентно название – INN и пациентът да може да си избере лекарството в аптеката.

„ Имаме доста сигнали от пациенти, в някои случаи ги съветваме да си потърсят лекарството от чужбина, има и такава опция, компании оферират доставка до 2 дни “. Боряна Маринкова обаче репликира, че това е активност от сивата зона и тя не би трябвало да се поовщрява, а да се търсят решения, които работят у нас. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР