В Германия има огромно търсене на печки с дърва и

...
В Германия има огромно търсене на печки с дърва и
Коментари Харесай

Печки на дърва и камини: в Германия търсенето е огромно


В Германия има голямо търсене на печки с дърва и камини. Заради високите цени на природния газ хората всеобщо се пробват да си обезпечат различно отопление. Противно на всички препоръки от специалисти и еколози.

Все още е допустимо да се купи нова печка, работеща на дърва, и тя да се достави в релативно къс период. При търсене в интернет и инспекция на място в клоновете на трите най-големи немски вериги от вида " За домашния занаятчия ", чиновниците в две от тях споделиха, че нямат налични. В третата верига няколкото печки към момента могат да се закупят – единствено онлайн.

Но това е изключение. " Поради лимитираните количества и огромното търсене, времето за доставка на поръчаните печки се удължава ", съобщи представител на " Баухаус ". Освен това всяка печка на дърва или камина в Германия минава през ревизия от локалния коминочистач, което също отнема  много време.

Многобройните замърсители

Истинските проблеми, свързани с този тип отопление, обаче са други. Експертите предизвестяват за здравни и екологични опасности, дължащи се на отделянето на огромно количество прахови частици и въглероден двуокис от този тип печки. При изгарянето на дървесината, с изключение на въглероден двуокис във въздуха се отделят и нездравословни съединения с азот и сяра, въглероден оксид и огромни количества фини прахови частици. Изгарянето на дървесина основава 10% от годишните излъчвания на прахови частици в Германия, споделят от Федералната работа за отбрана на околната среда (UBA). През зимата този дял нараства до цели 20%.
Редакцията предлага
Нова печка с нормални размери отделя към 500 мг прахуляк за час при цялостно натоварване. Това подхожда на към 100 километра пробег на автомобил със стандарт за излъчвания Евро 6. Високото се следи даже и когато печката е в цялостна редовност и дървата се горят относително " чисто " при вярно подаване на въздух.

Ако се употребява несъответствуваща дървесина - прекомерно влажна или лакирана, да вземем за пример - в случай че тя е от палети, или се подава прекомерно малко или прекомерно доста въздух - излъчванията от замърсители и прахови частици скачат нагоре. Повишената цена на дървата за огрев би могла да докара и до по-голямо потребление на несъответствуващ дървесен материал или даже на битови боклуци.

Бронхит и астма

Праховите частици са невидими с просто око. При поемане те проникват дълбоко в белите дробове, където се утаяват и. В резултат от това те могат да предизвикват респираторни болести като бронхит и астма. Тези частици, с изключение на всичко друго, се смятат и за канцерогенни, като се допуска, че повреждат и сърдечносъдовата система.

Според Европейската организация по околна среда (EEA) през 2020 година към 240 000 души в Европейски Съюз са умряли прибързано поради замърсяването с фини прахови частици. Замърсяването с нездравословни субстанции и прахови частици е изключително съществено в жилищни региони с преобладаващи едноетажни и двуетажни къщи. При вятър изгорелите газове постоянно не се издигат нависоко, а се разпръскват покрай земята.

Качеството на въздуха се утежнява доста през студените зимни дни, когато горните пластове на атмосферата имат по-висока температура от долните. Тогава съвсем липсва продан сред тях, а замърсяващите субстанции се натрупват покрай земята за по-дълъг интервал от време.

Растат с десетилетия, изгарят за минути

Въпреки че дървата за огрев отделят единствено това количество въглероден двуокис, което дървото е съхранило в границите на живота си, съгласно специалисти изгарянето на дърва не е неутрално към климата. Причината за това е, че към този тип отопление би трябвало да се прибавят и излъчванията на въглероден двуокис, основани по време на дърводобива, превоза и обработката на дървения материал. Това значи, че колкото по-голямо е дистанцията сред гората, дъскорезницата и крайния консуматор, толкоз по-лош е цялостният екологичен баланс на този тип отопление.

Дървесината, изключително буковата, която е доста търсена за печките на дърва, е извънредно бавнорастяща суровина. А високото наличие на сажди във фините прахови частици се отразява до 3200 пъти по-силно върху климата, в сравнение с въглеродният двуокис.

Голямото търсене на дърва за огрев и печки на дърва допуска, че за отопление през тази зима ще е нужен доста повече дървен материал, в сравнение с през минали отоплителни интервали. След усложненията от предходния сезон, тази година магазините в Германия са се снабдили с по-големи количества дърва за огрев - в това число и от чужбина.

*****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР