В Германия един партиен лидер се обръща към друг с

...
В Германия един партиен лидер се обръща към друг с
Коментари Харесай

Д-р Айке-Кристиян Хорних: Виждаме надцакване между ХДС и ХСС, въпросът е кой ще мигне пръв

В Германия един партиен водач се обръща към различен с думите: „ Не ни би трябвало one man show “. Или другояче казано: ти си егоцентрик. Другият му дава отговор с апела: „ Да не оставяме страната в ръцете на социалдемократите и Зелените “. С други думи: ти си загубеняк.

Двамата са Армин Лашет и Маркус Зьодер. 

Първият е ръководител на Християндемократическия съюз, а вторият - на Християнсоциалния съюз. Двете посестрими партии имат обща секта в Бундестага и издигат обща кандидатура за канцлер преди парламентарни избори. Те ще се проведат на 26-и септември. Съдейки по политическата традиция в Германия - извънредно време е за номинация. Но номинация няма. За нея видимо цивилизовано, само че зад кулисите яростно се борят двамата герои от разговора. Искрите прехвърчаха по време на чуване в парламентарната група. Който надвие в битката, евентуално ще бъде идващият канцлер на стопански най-силната и политически най-влиятелната страна в Европейски Съюз. 

Двата влака - ХДС и ХСС, сега се движат с оптималната скорост един против различен и е мъчно предвидимо кой ще дръпне спешната спирачка, преди да се стигне до преден удар. 

Темата разяснява в предаването „ Събота 150 “ политологът и откривател на консервативния блок ХДС/ХСС доктор Айке-Кристиян Хорних.

Това е неговото малко изложение на клопката, в който немските консерватори се вкараха сами. Социолозите са безапелационни - в случай че ХДС/ХСС издигне кандидатурата на Маркус Зьодер, вероятността да завоюват изборите през септември е огромна. Ако въпреки всичко изпратят Армин Лашет не е изключен избирателен неуспех. Рейтингът ли е водещ за избора?

Християндемократическият съюз е машина за власт. За ХДС е значимо да печели избори, да заема постове. В името на това партията от време на време е подготвена даже да излезе от идеологическите си рамки, без това да значи, че е популистка партия. Но ХДС постоянно се е стремял да издига претенденти, които имат действителен късмет да завоюват. В тези динамични времена несъмнено множеството партийни членове си мислят, че Зьодер сигурно ще завоюва изборите. Но съгласно мен Лашет не трябва да се подценява. Никой не е споделил, че Лашет няма да се оправи. Социологическите изследвания са едно, действителността е друга. До изборите има още пет месеца. Всичко може да се промени.

Защо консерваторите разрешиха да се стигне до това противоборство, за какво няма написани правила за номинацията на кандидат-канцлера?

За мен е необяснимо, тъкмо тъй като Християндемократическият съюз е огромната, опитна и мощна партия в Германия. Толкова доста вътрешни спорове е съумяла да преодолее без непотребен звук, и в този момент този безпорядък! И все пак, последните години подсказваха, че в партията назрява спор. Влиянието на Фридрих Мерц, който сякаш два пъти загуби вота за председателското място, продължава да е огромно. 

Сегашната обстановка демонстрира, какъв брой отслабена е партията. Наистина не разбирам за какво има сюрпризирани от обстоятелството, че Зьодер също желае да стане канцлер. Лашет няма различен избор - като ръководител на най-голямата партия автоматизирано си спряган за канцлер. При тази изходна позиция двете посестрими партии - Християндемократическият и Християнсоциалният съюз - трябваше авансово да се схванат кой и по какъв начин ще номинира кандидат-канцлера.

Какво ще значи за партията на християндемократите, в случай че не нейният ръководител Армин Лашет бъде номиниран за канцлерския пост?

Лашет би изгубил доста. И без това конгресът го избра за ръководител с неубедително болшинство. И още нещо - по-голямата от двете партии в блока би отстъпила на по-малката. Въпреки това нямам доверие, че Лашет ще подаде оставка като ръководител, тъй като ХДС не може да си разреши още веднъж дълго и трудно да избира водач. ХДС се намира в доста сериозна фаза. След мъчителния избор на водач загуби няколко районни избори. Християндемократите нямат различен потребен ход, с изключение на да се сплотят зад Лашет. Ако не съумеят да го наложат като претендент канцлер, партията ще изпадне в още по-дълбока рецесия.

Лашет по този начин или другояче няма различен избор, с изключение на да се кандидатира - като ръководител на партията номинацията му е предрешена. За разлика от Зьодер, който подходи по-хитро. За него има метод да отстъпи, без да накърни имиджа си. Защото повтаря, че ще одобри номинация, единствено в случай че необятната членска маса го поддържа. Така или другояче - сега следим същинско надцакване. Въпросът е кой ще мигне пръв.

Ако Зьодер бъде повдигнат за претендент канцлер, ще би трябвало да завоюва доста безапелационно парламентарните избори, а това ще е добре и за християндемократите, тъй като ще могат да излязат и да кажат: ето, видяхте ли, взехме вярното решение с номинацията на Зьодер.

Един от биографите на Маркус Зьодер написа неотдавна: „ Щом замириса на власт, Зьодер протегна ръка “.  Баварският министър председател обаче споделя, че изборната победа наесен не е в забрадка вързана и по този начин завоалирано изясни за какво се стреми към канцлерската номинация. Вашето пояснение какво е?

Чест му прави, че се е загрижил за изхода от изборите, само че мисля, че подбудите му са други. Маркус Зьодер е политик, който доста от дълго време следва строен проект за издигане в политиката. От години Зьодер гради кариерата си, пребори се за лидерския пост в ХСС, в това число и с лакти, и в профил от пътя си не един и двама съперници. Най-яркият образец за това е Зеехофер, който в последна сметка принуди да му отстъпи Бавария.

Това може и да звучи отблъскващо, само че би трябвало да му признаем, че е пробивен и може да сплотява хората. Не съм сигурен обаче до каква степен Зьодер е идеологически чист, тъй като помним не един и два случая да се обърне на 180 градуса. По време на бежанската рецесия Зьодер говореше за „ убежищен туризъм “ и гневно подлагаше на критика Меркел. Днес към този момент не мисли по този начин, дори поддържа канцлера. А откогато Зелените са в напредък, се застъпва даже за екологични тематики.

Зьодер има разнообразни лица. И е доста добър комуникатор. Когато го слушаш, имаш чувството, че е уверен в това, което споделя и знае, по какъв начин се възприемат думите му. Зьодер се научи да съкратява дистанцията, да приказва на езика на хората. Той знае, какво желае, задачата му е властта и умее да се постанова.

Точно това явно се харесва на изток в Германия. Лагерът на подкрепящите Армин Лашет министър-председатели от ХДС се пропука - сътрудника му от източногерманската провинция Саксония-Анхалт, където през юни предстоят районни избори, разгласи, че Зьодер е по-добрият претендент. И защото битката косвено е за поста на бъдещия канцлер след изборите за Бундестаг, до каква степен решението на консервативния блок ХДС/ХСС зависи от това кой от двамата кандидати е по-сполучлив да поведе коалиция със Зелените, посочени за втора политическа мощ след вота на 26 септември?

Трудно е да се каже. Лашет е министър-председател в провинция, която зависи от въгледобива. Там водеща тематика е преструктурирането на промишлеността и с цел да смекчи удара, министър председателят напълно разумно избра да ръководи с либералите, а не със Зелените. Но по доста други тематики вижданията на Лашет и на Зелените съответстват. А за Зьодер отново би трябвало да напомня държанието му по време на бежанската рецесия, което Зелените като партия, която стои твърдо зад приемането на бежанци, надали е не запомнила. Но в това време Зьодер е податлив на взаимни отстъпки и може да реализира съгласие даже и със Зелените. Така че съгласно мен Зелените могат да ръководят и с двамата, само че везните може би натежават повече към Лашет. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР