В Германия дори на най-бедния човек може да бъде назначено

...
Коментари Харесай

Тук дори най-бедният човек може да получи лечение за милиони |

" В Германия даже на най-бедния човек може да бъде назначено лекуване за милиони ", споделя българският кардиохирург Христо Киров. Той е приключил медицина в Плевен, само че от години работи в Йена.

За него споделя Дойче веле.

Христо Киров е кардиохирург. Завършил е медицина в България. Малко след дипломирането си отпътува за Германия. Вече от години работи в Йена. 

" Завърших медицина в Плевен и работих една година като медицински представител, тъй като тогава нямаше специализации и места за специализации в България. После аплайвах на разнообразни места в Германия. По-скоро по случайност се озовах тук. Болницата е с към 1500 кревати - огромна университетска болница е и би се равнявала на, допускам, огромните академични лечебни заведения в България ", изяснява кардиохирургът.

Делникът на Христо е претрупан, само че споделя, че прави работата си на драго сърце. 

" Много е мъчно. Работата е доста. Естествено, първоначално и езиковата преграда взе участие. Има моменти, в които човек се съмнява дали е направил верния избор ", прибавя той.

Според него опазването на здравето в Германия се отличава с отлична организация и положително финансиране. 

По думите му " на човек в действителност главно му се постанова да мисли за пациентите и за медицинските проблеми на пациентите си. Рядко му се постанова да се грижи за обществени проблеми и рядко се случва хората да нямат пари да си закупят медикаментите, защото те се поемат от здравната каса и човек може на най-бедния незает пациент да предпише лекуване за милиони ".

Питаме Христо дали въпреки всичко здравната система на Германия има и проблеми.

" За естествените хора, които желаят да отидат на обзор в доболничната помощ, може да им се наложи да чакат от време на време към месец да бъдат прегледани, в случай че положението им не е незабавно. По мое усещане в България няма пациенти, които да чакат към месец за обзор ", споделя Христо.

Според него обаче България има да се бори с доста други проблеми. 

Според мен има доста проблеми в опазването на здравето - неналичието на поредност в политиките, спрялата воля за промени в последните години, недофинансирането и корупцията. 

В болничното заведение в Йена кардиохирургът е срещал доста сложни случаи. 

" Често ми се случва, когато от време на време в поликлиниката видя пациенти година-година и половина, откакто са получили изкуствено сърце или трансплантация и се показва кой съм, да ми кажат: " Но ние се познаваме, Вие шест месеца ме лекувахте " и наподобяват по изцяло друг метод - изцяло здрави хора. Дали това е мястото да се пенсионирам? Не. Предполагам, че бих работил и на друго място - дали в България или Германия. В България за какво не? След 20 години ", споделя той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР