В Европейския съюз живеят близо 450 милиона души, като почти

...
В Европейския съюз живеят близо 450 милиона души, като почти
Коментари Харесай

Европа може само да спечели от мигрантите

В Европейския съюз живеят близо 450 милиона души, като съвсем 23 милиона от тях или към пет % са родени отвън границите на Общността. Особено очевидно е тяхното наличие в спорта и културата.

В британския народен тим по футбол, който преди няколко седмици игра на финала на Европейското състезание, има единствено трима играчи без миграционен генезис. А в състезанието " Евровизия " през май присъединяване взеха двама бежанци. Един от тях е роденият в Конго артист Тусе, който показа Швеция.

Някои съумяват, други - не

Здравният бранш е различен добър образец за значимостта на мигрантите. Как би изглеждала Европа през днешния ден без Угур Шахин и Йозлем Тюреджи - двойката, основала евентуално най-успешната ваксина против ковид? Тези деца на турски имигранти идват в Германия напълно дребни. Без тях и без всичките лекари и медицински сестри от страни отвън Европейски Съюз за Европа щеше да е доста по-трудно да се оправи с коронакризата.

Въпреки историите на триумфа обаче миграцията остава спорна тематика в множеството европейски страни. Масово публикувано е опасението, че мигрантите съставляват опасност, че методът им на живот е несъответстващ с европейския, че е мъчно да бъдат интегрирани и че взимат работните места на хората.

При това незадоволителната интеграция е проблем освен за новопристигналите. И фамилии от второ, даже трето потомство не престават да изпитват компликации да намерят мястото си в обществото. Някои отхвърлят да възприемат страната, в която обитават, остават затворени в своите общности и се трансформират в ябълка на раздора. Настояването за по-строга политика във връзка с мигрантите се ускорява най-много от популистките партии.

Може ли Европа да си затваря очите?

В същото време един главен въпрос остава открит: може ли Европа, която в целия свят е знак на човечността, да си затваря очите си за страданието на хората, боейки се от " наводнение " с мигранти? Може ли Старият континент да си разреши дълготрайно да държи хора затворени в лагери, където живеят в безчовечен условия? Одобрява ли Европейски Съюз отблъскването на търсещите леговище по външните граници, щом даже чиновници на нейната гранична и бреговата защита може да са забъркани в сходни дейности? И би трябвало ли Европа да сътрудничи с властнически режими, с цел да направлява миграционните потоци?

Отговорите на тези въпроси не са лесни. Въпреки това дълго време фокус за множеството водещи европейски политици беше само ограничението на миграционния поток, а не интеграцията на тези, които са към този момент са пристигнали. Тя зависи от достъпа до обучение и от вероятностите за бъдещето. Това може да звучи просто, само че на процедура не е. Приемащите страни постоянно оферират начална помощ на идващите, само че в дълготрайната поддръжка се провалят.

Интеграцията продължава да е прерогатив на националните страни. Европейските институции дават рекомендации и финансират планове, само че не дефинират интеграционната политика. Заради опасенията, че европейските бюрократи могат да стартират да диктуват каква би трябвало да е миграционната политиката, страните членки не дават по-големи пълномощия на Брюксел.

Европейската стопанска система има потребност от мигрантите

Има най-малко една добра причина Европейски Съюз да се ангажира в по-голяма степен: стопанската система. Населението застарява - в последните 10 години междинната дълготрайност на живота на европейците е повишена с 2,7 години. Това, несъмнено, е мотив за наслада, само че има и своята цена - от ден на ден проблеми както с грижата за възрастните, по този начин и със стандарта на живот. Квалифицираните фрагменти в редица сфери понижават, здравният бранш е единствено един образец за това.

Образованието и квалификацията, както и шерването на демократичните полезности ще ги създадат уважавани жители на новите им страни - или посланици на Европа в страните, от които произлизат, в случай че се върнат там. Това от своя страна безспорно ще укрепи политическите и икономическите позиции на Европа в интернационален проект.

Мигрантите би трябвало да вземат участие и в политиката

На широкоразпространените опасения на хората, че радикални мигранти, в това число терористи, могат да нахлуят в Европа, би трябвало да се гледа съществено. Европейските жители не желаят на континента да бъдат импортирани външни спорове и да доведат до подкопаване на техните свободи.

Затова съществена цел би трябвало да е дейното включване на имигрантите в демократичните процеси на приемащите ги страни. Насърчаването на техния ангажимент към основите, изграждащи европейските общества, би трябвало да бъде неизменима част от положителната интеграционна политика. Точно както консолидираното им на футболния терен.

Необходимо е преосмисляне на гледната точка: какво ще стане, в случай че мигрантите се преглеждат не просто като сериозен проблем, а като част от решението? Дългосрочната визия за интеграция би била в полза на Европа.

 

Автор: Михаел Тайдигсман,

Още от ЕВРОПА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР