В експеримента, който ще започне през следващата година и ще

...
В експеримента, който ще започне през следващата година и ще
Коментари Харесай

Германия започва най-големия си експеримент с 4-дневна работна седмица

В опита, който ще стартира през идната година и ще продължи шест месеца, ще вземат участие над 50 компании. Процесът ще бъде следен от учени, които по-късно ще обработят данните и ще дават научна основа за хипотезата по отношение на изгодите от по-кратката работна седмица за чиновниците и фирмите. Подобни опити към този момент са извършени в редица страни, в това число в Обединеното кралство, като резултатите са позитивни.

В Германия стартира първият огромен пилотен план за четиридневна работна седмица, оповестява RND, като се базира на консултантската организация Intraprenör. Тя дава отговор за координацията на плана в Германия, който към този момент е сполучливо осъществен в Съединени американски щати, Австралия, Исландия и Обединеното кралство.

Петдесетина компании ще понижат работната седмица от пет на четири дни, без да трансформират заплатите на чиновниците си. За присъединяване в опита ще бъдат определени компании от разнообразни браншове и с друга величина. Поканата за кандидатстване към този момент е отворена. Експерименталната фаза ще стартира на 1-ви февруари, след подготвителната фаза, и ще продължи до август 2024 година След това специалистите ще проучват събраните данни.

Проектът копира опит, който към този момент е извършен във Англия от Глобалната самодейност за 4-дневна работна седмица. Университетът в Мюнстер е поел научната поддръжка на опита. Агенцията Intraprenör дава отговор за намирането на подобаващия модел на работа за всяка компания.

Въпреки другите модели за другите компании, те ще бъдат обединени от по този начин наречения „ принцип 100-80-100 “ – т.е. 100% от заплатата, 80% от работното време, 100% от продуктивността.

Във Англия бе решено този принцип да се осъществя посредством понижаване на петдневната работна седмица до четири работни дни – от понеделник до четвъртък. Но може да има и други благоприятни условия.

Моделът на четиридневната работна седмица отдавна се разисква интензивно в Германия. Много предприятия към този момент са тествали този график, само че към момента не е извършен последователен и теоретичен опит. Организаторите се надяват, че опитите ще дават научни данни, които могат да се употребяват като основа за полемики по отношение на изгодите от по-кратката работна седмица.

Междинните резултати към този момент демонстрираха, че четири работни дни вместо пет не водят безусловно до по-ниска продуктивност на предприятията. Експериментите във Англия да вземем за пример даже демонстрират приблизително нарастване на продуктивността с 1,4 %. Същевременно се усъвършенстват здравето и удовлетвореността на чиновниците. Рискът от прегаряне е намалял със 71 %. Броят на случаите на отпуск по болест е намалял с две трети.

Според ново изследване на учени от Университета в Йорк нощната работа и работата на смени са свързани с нараснал риск от когнитивни увреждания измежду хората на междинна възраст и по-възрастните. Подобен режим води до нарушение на циркадните ритми на индивида, което се отразява зле на организма като цяло. Четиридневната работна седмица може да реши тези проблеми.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР