В документа на Комисията за енергийно и водно регулирание (КЕВР),

...
В документа на Комисията за енергийно и водно регулирание (КЕВР),
Коментари Харесай

Според Делян Добрев и кабинетът Петков е купувал от Газпром

В документа на Комисията за енергийно и водно регулирание (КЕВР), която е лицензирала компанията „ Винтерсхал Румъния “ написа, че тази компания има един единствен съучастник и той е „ Газпром Швайц “. Тоест румънската компания, от която ние сме купували газ, е благосъстоятелност на „ Газпром Швайц “в Швейцария. А това е швейцарската компания на „ Газпром “.

Това разгласи Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на bTV във връзка доставките на газ, обезпечавани от кабинета „ Петков “.

„ Влизаме в Търговския указател и оттова виждаме, че тази швейцарска компания е 100 % благосъстоятелност на „ Газпром - Германия “, „ Газпром Експорт “ и на огромния „ Газпром “ и се съставлява от Алексей Милер “ – изясни някогашният министър на стопанската система.

Добрев начерта пътя на доставките на газ за България, като изясни, че ние имаме контракт с „ Газпром “ за юли и цената по този контракт трябвало да бъде 86 евро. Но ние сме отказали и сме почнали да купуваме от „ Винтерсхал Румъния “. За юли от тази компания ние сме купили газ на междинна цена от 110 евро.

„ Тоест вместо за 86 евро, го купуваме за 110 евро “ – акцентира Добрев и начерта скица, с цел да онагледи казаното.

„ Разликата е 28 % и с тях е ощетено българското общество - всеки български жител, а освен тези, които се отопляват на газ или употребяват Топлофикация. Тези проценти се отразяват в цената на стоките “ – изясни Добрев.

Той сложи въпроса каква е логиката да се купува газ по 110 евро от „ Газпром Румъния “ вместо да се купува по 86 евро непосредствено от „ Газпром “, в случай че няма някакъв веществен интерес. Бившият народен представител от ГЕРБ призна, че няма никакви доказателства за тези свои подозрения, само че търси такива и е подал сигнали до способените органи.

На въпрос по какъв начин ще разяснява обстоятелството, че Германия заплаща на „ Газпром “, само че доставките им са спрени, Добрев отговори, че не твърди, че „ Газпром “ е снабдител, който е благонадежден, а таман противоположното.

„ Газпром “ е обезсърчителен снабдител и ние не би трябвало да купуваме повече от него ", приключи Делян Добрев.

Борислава Кирилова

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР