В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на

...
В доклад за състоянието на пенсионните системи в Европа на
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Най-благоприятно е да избираш по-добрия вариант непосредствено преди пенсиониране

В отчет за положението на пенсионните системи в Европа на институт на Европейската федерация на вложителите и потребителите на финансови услуги системата за втора пенсия, за която се обезпечават родените след края на 1959-та година български жители, се дефинира като неуспех. Вместо да умножат парите от направените от хората вноски, частните фондове са ги понижили, се твърди в документа.

"Докладът е объркващ, само че не е ясна методиката, по която се проучват данните ", сподели пред БНР доктор Хасан Адемов, ръководител на парламентарната Комисията по труда, обществената и демографска политика. Той посочи, че когато се съпоставят частните пенсионни системи в Европейски Съюз, би трябвало да има унифицирана методика, а „ за такава мъчно можем да приказваме, най-малко по информация на частните пенсионни сдружения “ .

Частните пенсионни сдружения уверено настояват, че доходността по самостоятелните партиди е позитивна, означи Адемов.

Частните пенсионни сдружения се съгласяват с това номиналната стойност на осигурителните вноски да бъде непокътната сега, в който ще стартират да заплащат. Така че изводът, който е изработен в този отчет, на процедура ще увисне, откакто този текст бъде признат в Народното събрание “, посочи Хасан Адемов. Той съобщи още, че би трябвало ясно да се каже и дебело да се подчертае, че пенсионният приход от частните фондове е допълващ и не може да бъде сравняван с главния пенсионен приход от първия дирек – държавното публично обезпечаване (ДОО).

Едва 12 хиляди души от първата „ кохорта “ от близо 200 хиляди бъдещи пенсионери, които първи ще получат и втора пенсия, са трансферирали като обезпечени лица средствата си от самостоятелните партиди в частен фонд към държавното пенсионно обезпечаване . Срокът за прехвърлянето е бил удължаван трикратно, само че доста хора не са се уведомили и не са съумели да създадат прехвърлянето, напомни доктор Адемов.

„ Ако тези лица са се осигурявали върху действителни приходи над междинния застрахователен приход, в случай че през всичките 18 години (от началото на действието на втория дирек – бел. ред.) не са имали спирания в обезпечаването, и в случай че този коефициент на редукция бъде действително изчислен, това значи, че двете пенсии могат да бъдат по-големи от една. Но в случай че не бъдат решени тези въпроси, тогава вероятността двете пенсии да бъдат по-малки от една, получавана от държавното публично обезпечаване, единствено и само, е по-голяма “, заключи Хасан Адемов. По думите му най-благоприятно би било този, при който всеки да има опция директно преди пенсионирането си да избере най-хубавия за него вид.

„ Това е предложение на КНСБ и предложение на частните пенсионни фондове – в случай че сега, в който се пенсионираш, въз основата на осведомен избор дали пенсията от частен пенсионен фонд плюс пенсия от ДОО са по-големи от пенсията, в случай че я получаваш единствено от ДОО, тогава ще имаш опцията да имаш право на избор “, разясни доктор Хасан Адемов.

При сходно състояние обаче съгласно него поражда въпросът „ дали няма да са облагодетелствани тези, които са се осигурявали върху по-ниски приходи “ .
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР