В днешния свят повечето хора прекарват огромно количество време пред

...
В днешния свят повечето хора прекарват огромно количество време пред
Коментари Харесай

Клавиатурата и мишката са по-добри индикатори за стрес, отколкото пулса

В днешния свят множеството хора прекарват голямо количество време пред компютъра и в този момент откривателите считат, че нашите клавиатури и мишки могат да станат ефикасни знаци за стрес.

Учени от Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих (ETHZ) организираха ново огромно изследване, резултатите от което демонстрират, че по какъв начин тъкмо взаимодействаме с клавиатурата и мишката може да опише доста за равнищата ни на стрес, пише Science Alert. Освен това откривателите считат, че този способ е даже по-ефективен от следенето на пулса.

На първия стадий учените организираха изследване, в което взеха присъединяване 90 души. Те бяха помолени да извършват елементарни офис задания, като насрочване на срещи, запис на данни и осъществяване на разбор на данни. Участниците също бяха разграничени на две групи - някои работеха без интервенция, до момента в който други бяха разсеяни от чат известия или помолени да прекъсват за срещи.

По време на проучването откривателите също по този начин следят държанието на получателите - записват взаимоотношението им с мишката и клавиатурата, наблюдават сърдечната им периодичност и също по този начин питат какъв брой са напрегнати.

По-късно учените са употребявали данните и машинното образование, с цел да разработят нов модел на стрес на работното място, основан на това по какъв начин хората пишат и взаимодействат с мишката. Според създателя на проучването и математика Мар Наегелин, той и сътрудниците му са разкрили, че методът, по който пишем и движим мишката, в действителност може да бъде ефикасен знак за равнищата на стрес на работното място, даже по-добър от сърдечната периодичност.

Резултатите от изследването демонстрират, че хората, които изпитват продължителен стрес, са склонни към:

премествайте показалеца на мишката по-често и по-малко точно;

покриване на огромни дистанции на екрана с показалеца на мишката;

по-вероятно е да вършиме неточности, до момента в който пишете;

пишете на пристъпи и започвайе с доста къси паузи.

В същото време по-спокойните хора също вършат паузи при писане, само че те са доста по-малко, а самите паузи при писане са по-дълги и по-замислени.

Според съавтора на проучването, психолога Жасмин Кер, тази връзка сред равнищата на стрес, клавиатурата и мишката може да се изясни благодарение на по този начин наречената доктрина за невромоторния звук. Факт е, че високите равнища на стрес въздействат отрицателно на способността на мозъка ни да обработва информация, както и на двигателните ни умения.

Сега откривателите пресмятат, че един на всеки трима служащи в Швейцария страда от стрес на работното място и би трябвало да се разработят ефикасни способи за разкриване на нараснал стрес. Учените означават, че хората нормално не могат да схванат, че ресурсите им, физически и умствени, се изчерпват, до момента в който не стане напълно късно.

В момента учените организират опити, употребявайки създадения от тях модел въз основа на взаимоотношението с мишката и клавиатурата. Изследователите от ETHZ чакат окончателните резултати от опита да бъдат систематизирани до края на годината. Кер също по този начин показва, че нейният модел и моделът на сътрудниците й също допуска цялостна конфиденциалност, в противоположен случай малко хора в действителност биха желали да употребяват техния нов „ апарат за премерване на работния стрес “.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР