В днешни дни без никакви усилия в интернет може да

...
В днешни дни без никакви усилия в интернет може да
Коментари Харесай

Ако решим сами да съставим договор за наем или да подпишем такъв – за какво трябва да внимаваме

В днешни дни без никакви старания в интернет може да бъде открита бланка за контракт за наем. Това обаче не трансформира обстоятелството, че със подписване на контракта за наем за страните се пораждат избрани отговорности, неизпълнението на които води до пораждане на разногласия, воденето на правосъдни каузи и други неприятни за страните последствия. Поради тази причина при подписване на контракт за наем следва да се подхожда деликатно и при нужда да се реализира консултация с юрист.

Blagoevgrad24.bg ще ви запознае с главните параметри на договорите за наем. Позоваваме се на профилирани уеб сайтове.

Договорът за наем представлява споразумение сред две лица, по силата на което наемодателят се задължава да даде на наемателя една движимост за краткотрайно прилагане, за което наемателят да му заплати уговорената цена. 

В гражданския оборот най-широко публикуван е договорът за наем на неподвижен имот- апартамент, гараж, магазин или различен търговски обект. Възможно е и сключването на контракт за наем на земеделска земя сред частни лица. 

Правна характерност на контракта за наем

Договорът е консенсуален /предаването на движимостта не е част от фактическия състав на договора/ и неофициален. Има обаче форма за доказване и форма за противопоставимост /чл.237 ЗЗД/.

Страните по контракта за наем се назовават наемател и хазяин.

Предмет на контракта е облигационното право на прилагане върху наетата движимост. Тя може да бъде както движима, по този начин и недвижима, като във всички случаи тя би трябвало да бъде самостоятелно избрана. Тук следва да се означи, че движимостта не може да е потребима /потребими движимости са тези, които при потреблението им съгласно тяхното предопределение биват унищожени или дотолкоз повредени, че не могат повече да се употребяват по предназначение- питателните артикули, суровините и горивните материали/. Потребимите движимости са обект на контракта за заем за ползване.

Сключване на контракта за наем

Договорът за наем се смята подписан от момента на реализиране на единодушие сред страните, като не е належащо същото да бъде в избрана форма. Следва обаче при подписване на контракта движимостта, която бива отдавана чартърен да бъде ясно индивидуализирана.

Както бе упоменато и нагоре, договорът за наем е неофициален. Т.е. същият може да бъде както под формата на устно съглашение, по този начин и под формата на писмен контракт. В случай обаче че отдадения чартърен неподвижен парцел е трансфериран, договорът за наем остава в действие по отношение на приобретателя, в случай че е бил вписан в имотния указател. В случай че не е вписан, само че е подписан преди прехвърлянето на парцела и има достоверна дата, договорът е наложителен за приобретателя до планувания в него период, само че не за повече от една година от прехвърлянето. Ако договорът не е вписан и няма достоверна дата и наемателят е във притежание на парцела, договорът е наложителен за приобретателя като контракт за наем без избран период, т.е. може да бъде преустановен с едномесечно предупреждение. Т.е. вписването на контракта за наем не е наложително, само че е в интерес на наемателя.

Срок на контракта за наем

В общия случай договорът е срочен, само че може да бъде и неопределен. Максималният срок на контракта е 10 години, в случай че е комерсиална договорка. За да бъде уречен период от 10 години обаче следва наемодателят да има право да се разпорежда с движимостта /собственикът на вещта/. В случай че наемодателят може да прави единствено дейности на нормално ръководство, договорът може да бъде за оптимален период от 3 години /чл. 229 ЗЗД/. Ако договорът е подписан за период по-дълъг от откритото нагоре, в тази си част той се замества от императивната наредба на член 229, алинея 3 Закон за задълженията и договорите и действието му се лимитира до 10, респективно 3 години.

Ако след приключване на наемния период потреблението на движимостта продължи със знанието и без опълчване на наемодателя, договорът се смята удължен за неустановен период.

Прекратяване на контракта за наем

Срокът на контракта има главно значение за прекратяването му. Ако договорът за наем е без избран период, всяка от страните може да се откаже от него, като предизвести другата един месец по-рано. Но в случай че наемът е уречен дневно - задоволително е предизвестие от един ден. Няма спънка страните да уговорят разнообразни периоди на предупреждение.

Права и отговорности на страните по контракта за наем

След подписване на контракта наемодателят е задължен да съобщи движимостта в положение, което дава отговор на използването, за което е наета. Ако движимостта не е предадена в съответно положение, наемателят може да желае поправянето ѝ или пропорционално понижение на наемната цена или да скапе контракта, както и да желае обезщетение във всички случаи. Наемодателят обаче не дава отговор за минусите на наетата движимост, които наемателят е знаел или при нормално внимание е могъл да узнае при сключването на контракта, в случай че минусите са рискови за неговото здраве или за здравето на лицата от неговото домакинство.

Наемателят е задължен да си служи с движимостта за избраното в контракта прилагане, а при липса на такова - според предназначението ѝ. Той е задължен да заплаща наемната цена и разноските, свързани с използването на движимостта.

В тежест на наемателя е сложено и отстраняването на дребните ремонти, отнасящи се до повреди, които се дължат на нормално ползване, като замърсяване на стени в пространствата, корозия на кранове, на брави, задръстване на комини и други такива. Поправките на всички други повреди, в случай че не са породени отговорно от наемателя, са за сметка на наемодателя. Ако наемодателят не извърши тия ремонти, наемателят може да желае поправянето ѝ или пропорционално понижение на наемната цена или да скапе контракта, както и да желае обезщетение във всички случаи, само че той може да желае обезщетение единствено когато повредата се дължи на причина, за която наемодателят дава отговор. Ако наемателят извърши самичък поправката с грижата на добър собственик, той може да прихване цената ѝ против наема.

В случай на пораждане на повредите и похищенията, осъществени върху наетата движимост наемателят е задължен да оповестява неотложно на наемодателя. Той дължи обезщетение за вредите, породени през време на използването от движимостта, в случай че потвърди, че те се дължат на причина, за която той не дава отговор. Той дължи обезщетение и за вредите, породени от лица от неговото домакинство или от неговите пренаематели. До доказване на противното се допуска, че движимостта е била призната в положително положение.

След прекратяване на наемното правно отношение /договора за наем/ наемателят е задължен да върне движимостта. Ако наемателят продължи използването макар опълчването на наемодателя, той дължи обезщетение и би трябвало да извършва всички отговорности, произлизащи от прекратения наемен контракт.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР