В деня, в който град Парадайс, щата Калифорния, бил засегнат

...
В деня, в който град Парадайс, щата Калифорния, бил засегнат
Коментари Харесай

Пет години след най-смъртоносния горски пожар в Калифорния: Оцелелите все още се възстановяват

В деня, в който град Парадайс , щата Калифорния , бил обиден от гибелен горски пожар , локалната жителка Гуен Нордгрен спряла колата си, с цел да помогне на млада жена, която се опитвала да избяга пешком от пламъците. По това време – на 8 ноември 2018 г ., небето изглеждало черно, макар че слънцето било изгряло преди часове. Двете страни на улицата били обхванати от пламъци , когато Гуен хванала дамата за ръка, спомня си тя пред екип на „ Associated Press “. Тя споделя още, че преди бедствието локалните хора са живели прекрасен и спокоен живот .

Гуен е разказвала тази история безчет пъти през петте години , откогато най-смъртоносният и най-опустошителният горски пожар в историята на Калифорния съвсем заличи тихата общественост в подножието на Сиера Невада. Има още хиляди истории като тази, всяка от които е белязана от един от най-унищожителните горски пожари в историята на Съединени американски щати. Пет години по-късно някои от хората, живеещи там споделят свободно историите си и се оправят с посттравматичния си стрес доколкото могат с вярата да се върнат в град Парадайс и да оказват помощ за основаването на нещо ново . Други, като Шари Бърнасет , към момента са преследвани от спомените си, в това число и като очевидци на това по какъв начин пламъците са погълнали бягаща двойка, в която единият от двамата бил в инвалидна количка.

„ Все още не можем да спим добре. Цяла нощ се въртим, “, споделя Шари , която се е преместила със брачна половинка си в Юма, Аризона , с цел да избегне риска от бъдещи пожари. Сега двойката живее в използван кемпер, закупен с парите от застраховката.

„ Намираме се в пустинята, заобиколени от кактуси и скали. Няма нищо, което да може да се възпламени. Никога повече няма да живеем измежду дърветата, “, споделя дамата.

За хората, които са избрали да се завърнат в Парадайс , животът е обвързван с мъчно пригаждане и възобновяване . Това за тях е същото място, само че те споделят, че не се усещат там по същия метод. Някога градчето е било толкоз гъсто осеяно с дървета, че е било мъчно да се разбере, че селището е ситуирано на било. Сега сенките са изчезнали и слънчевата светлина облива блестящо града, предлагайки впечатляващи гледки към каньоните. Днешното население към този момент наброява под 10 000 души и е по-малко от половината от общо 26 000 души, които са живели там преди пожара.

Горските пожари постоянно са били неизменима част от живота на хората в Калифорния , само че през последните години те стават все по-интензивни и чести , защото климатичните промени са причина за по-топли и сухи лета. Седем от десетте най-унищожителни пожара в щата са зародили точно през последното десетилетие. По-старите поданици си спомнят, че най-смъртоносният пожар в щата е регистриран през 1933 година, когато са починали 29 души. Неотдавна, през 2017 година, различен рисков пожар засегна тежко щата, като обхвана крайградски квартали в калифорнийската винарска област, причинявайки гибелта на 22 души. Към днешна дата обаче, пожарът прочут под името „ Камп “, който порази  град Парадайс, бележи повратна точка в тази статистика.

Сега фирмите за комунални услуги постоянно изключват електрозахранването , което е обвързвано с домовете на милиони хора по време на вятърни стихии, с цел да предотвратят възникването на нови пожари. Големите компании за обезпечаване на парцели са повишили цените за притежателите на жилища до рекордно високи равнища, а някои от тях са даже към този момент не оферират тази услуга на доста хора, живеещи в региони, застрашени от горски пожари. Други застрахователи просто са спрели да подписват нови полици. Наред с това, в града са конфигурирани предупредителни сирени , а управляващите настояват, че се работи интензивно по основаването на повече направления за евакуация.

Преди пожара Парадайс е бил възприеман като пенсионерска общественост , в която са живели най-вече възрастни хора. Това обаче към този момент не е по този начин. Населеното място към този момент се радва на доста огромен интерес , като даже има заплаха  догодина да няма задоволително места за децата в образователните заведения. Въпреки това, градът в никакъв случай няма да бъде същият. Личните мемоари на доста хора са изчезнали, а множеството от приятелите и околните им са се изселили.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР