В деня след невижданата снежна буря, испанските власти днес се

...
В деня след невижданата снежна буря, испанските власти днес се
Коментари Харесай

След снежния апокалипсис: Мадрид в надпревара с времето преди безпрецедентия студ

В деня след невижданата снежна стихия, испанските управляващи през днешния ден се надпреварват с времето, с цел да почистят столицата Мадрид и други елементи от страната от снега, преди настъпването на планувано невиждано захлаждане, съобщи Франс прес.

Снежната стихия Филомена, която провокира значителни превалявания в други региони, лиши живота на трима души.

 Шейни и ски по улиците на Мадрид: Снежното злополучие лишава животи в Испания (снимки) Виж още

Всички фотоси вижте ТУК >>

Тази нощ се чакат минимални температури под минус 10 градуса в огромна част от вътрешността на Испания и те ще се задържат до четвъртък, заяви испанската метеорологична организация.

Целта ни е да използваме всяка минута до понеделник, когато температурата ще спадне, с цел да почистим от сняг главните пътни артерии, преди снегът да се трансформира в лед, разгласи нощес кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда по телевизия " Секста ".

До края на идната седмица напредването в столицата, където снегът спря през вчерашния ден следобяд, ще е доста затруднено, предизвести кметът.

В Мадрид бяха изпратени бойци, с цел да почистят от сняг пистите на летището, което остава затворено най-малко до през днешния ден следобяд, както и подстъпите до лечебни заведения, които остават под напън в изискванията на пандемията от КОВИД-19.

Историческите снеговалежи, натрупали няколко десетки сантиметра снежна завивка, затрупаха в петък и събота Мадрид и част от Испания и сковаха информационните линии.

Според държавното управление, придвижването по над 700 пътища в страната тази заран остава спряно или нарушено, а влаковете от и до Мадрид са анулирани до през днешния ден следобяд.

 Снимка: БТА/АП

Бурята Филомена се насочи през днешния ден към районите Каталуния и Арагон в североизточната част на страната, които бяха по-малко наранени от снеговалежи в сравнение с Централна Испания.

Заради последствията от бурята, през днешния ден на летище Мадрид-Барахас са анулирани към 100 полета, заяви държавната пресслужба, представена от ТАСС.

 Снимка: БТА/АП

Вчера са били анулирани 381 полета, а към 20 са били пренасочени към други летища. В момента на терминал 1 и терминал 4 остават блокирани към 600 пасажери, на които още в петък са раздадени одеала. Те получават и топли питиета. На пасажерите е било препоръчано да бъдат настанени в хотели, само че те са предпочели да изчакат на летището, показва ТАСС.

 Снимка: БТА/АП
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР