В Дания, Латвия и Нидерландия осъвременяват само с ръста на

...
В Дания, Латвия и Нидерландия осъвременяват само с ръста на
Коментари Харесай

Как се вдигат пенсиите в Европа и защо са по-високи от българските

В Дания, Латвия и Нидерландия осъвременяват единствено с растежа на приходите - скъпо, само че преференциално за хората
Пенсиите в Европейски Съюз се подвигат по отношение на размера на инфлацията, приходите или в композиция от тези два индикатора.

“Приема се, че осъвременяване, основано на растежа на приходите, е по-благоприятно за пенсионерите, само че и по-скъпото решение. Подобен метод е общопризнат в страни като Дания, Нидерландия, Люксембург, Латвия. Осъвременяване единствено по на растежа на приходите е възприето само в Австрия, Унгария, Франция, Италия ”, пишат в мнението си от Българската стопанска камара.

В 14 страни се ползва разбъркан метод - отчитат се инфлацията и приходите. Тези проценти са разнообразни - 80/20, 70/30, 60/40, 50/50 и 30/70. Чехия като нас ползва правилото 50/50, но по отношение на междинната пенсия, а с обособена формула се поддържат ниските.

В Гърция осъвременяването на пенсиите е замразено от 2010 г. От 2023 година се чака да се ползва нашето швейцарско предписание - 50/50. В Италия по-високите пенсии се подвигат с по-малко. В Латвия в цялостен размер се подвигат единствено дребните, а огромните - отчасти. Процентът на осъвременяване е по-голям за тези с по-дълъг принос към осигурителната система.

Демографската рецесия ще напряга все по-силно системата, тъй като делът на бюджета за пенсии от Брутният вътрешен продукт нараства, а би трябвало гладко да се търси съответно на осигурителния принос пенсионно заплащане, акцентира БСК. Да се намерения и за диференцирана поддръжка при осъвременяване на към този момент отпуснати пенсии, предлага тя.

“Всичко това обаче следва да се случва в една спокойна конюнктура на база данни, разбори и планове. Не е редно сходни оферти да се внасят без сериозен публичен спор ”, безапелационни са от камарата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР