В четвъртък цените на златото надхвърлиха $2,220 за тройунция и

...
В четвъртък цените на златото надхвърлиха $2,220 за тройунция и
Коментари Харесай

Цената на златото достигна нов исторически рекорд

В четвъртък цените на златото надвишиха $2,220 за тройунция и доближиха невиждан връх. Този скок се подхранва от възходящите упования, че главните централни банки скоро ще понижат лихвените проценти.

През март 2024 година се наблюдаваше най-силното месечно показване на златото от юли 2020 година насам, с впечатляващ растеж от 8.5%. Този предходен връх съответства със забележителните държавни тласъци по време на Ковид пандемията (увеличение с 10.8%).

Източник: goldprice.org

Златната тресчица се разгръща и върху минните компании. VanEck Gold Miners ETF (GDX) се повиши с към 20% през март, което е най-хубавото му показване от ноември 2020 година насам.

Франсиско Бланш, стоков пълководец в Bank of America, изяснява засиленото пазаруване на злато от централните банки с опасенията за средносрочния дълг в Съединени американски щати и Европа, съчетани с възходящото вътрешнополитическо напрежение. Бланш намира паралели сред актуалната обстановка и края на златния стандарт през 1971 година, който сложи началото на нова световна парична система.

Освен това Бланш счита, че усилването на геополитическия раздор сред САЩ/ЕС и Китай/Русия, обхващащ търговията, политиката и защитата, е главен мотор на скока на цената на златото.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР