В четвъртък сутринta Доналд Тръмп отправи остро послание преди вота

...
В четвъртък сутринta Доналд Тръмп отправи остро послание преди вота
Коментари Харесай

Поредната грешка в превода, която изяде главата на Тръмп

В четвъртък сутринta Доналд Тръмп насочи остро обръщение преди вота в Сената. Горната камара на Конгреса щеше да гласоподава дали да блокира оповестената от президента спешна обстановка. " Вот на републиканските сенатори за днешната резолюция е избор за Нанси Пелоси (бел. ред. - водачът на демократите в Камарата на представителите на Конгреса и представител на тази камара), престъпността и демократите, подкрепящи отворени граници ", написа Тръмп в Twitter.

A vote for today’s resolution by Republican Senators is a vote for Nancy Pelosi, Crime, and the Open Border Democrats!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 март 2019 година
Скоро по-късно, помощници на кабинета разпратиха този туит до републиканските сенатори, с цел да могат последните да схванат какво мисли президента за идния избор.
Совалките в последния миг не съумяха да потушат републиканския протест, чиято поява беше белязана от учудващо число. Цяла дузина червени сенатори се причислиха към демократите, с цел да спрат опита на Тръмп за финансиране на гранична стена.
Можеше и да не се стигне до това, споделят републиканци. Нещата щяха да стоят по различен метод, в случай че Тръмп контактуваше по-често със сенаторите. Можеше да направи и скромни отстъпки по отношение на Закона за изключителните обстановки и препоръчаното ограничение на президентските пълномощия.
Оказа се, че и чиновниците в Белия дом от дълго време са отказали да договарят от името на президента. Сега те просто разпращат негови туитове, вместо да се опитат да водят разговор или да реализират компромис.
Заместник-съветникът по правни въпроси Пат Филбин и ръководителят на правния отдел Шахира Найт бяха извикани на среща с президента и трима сенатори. Изглежда полемиката им не е разкрила решение на спора Тръмп – Републиканска партия. Всъщност, Найт ще показа пред сътрудници, че спонтанната среща е основала повече проблеми, в сравнение с решения. Сенаторите раздразнили президента, тъй като не излели с обща позиция по проблема с гласуването в Сената. Същите сенатори пък загатнали пред свои сътрудници, че Тръмп е бил много сърдит поради идния избор. Това било много изненадващо предвид на спокойния му звук по-рано денем. В последна сметка тримата сенатори поддържаха президента, само че дванайсет техни съпартийци направиха тъкмо противоположното.
До четвъртък сутринта Тръмп към този момент бе изстрелял три туита, приканващи републиканците да не дават гласа си за Нанси Пелоси. Той направи намек с половин уста, че може да преразгледа корекция в Закона за изключителните обстановки. Но републиканците, които не одобряваха оповестяването на спешно състояние, към този момент имаха проект. Те щяха да влязат в борба, с цел да защитят конституцията и разделянето на управляващите. Тръмп бе надалеч по-семпъл в изрече: " Днешният проблем е СИГУРНОСТ НА ГРАНИЦАТА и престъпността! Не гласувайте с Пелоси! "
" Голяма част от подтекста ще бъде изгубена. И на всичко това няма да се гледа добре ", сподели сенатор Джон Корнин, който в началото изрази угриженост на тематика изключителни обстановки, само че в последна сметка поддържа президента. " Това ще е нещо, което хората ще възприемат по отношение на своята политическа багра ", добави той.
" Президентът гледа на вота като избор за сигурност по границата. И аз разбирам неговата позиция. Но съгласно мен, републиканските гласове " против " президента не са против сигурността. Те са " за " разделянето на управляващите ", споделя сенатор Джон Кенеди.
Въпреки опитите си да завоюва поддръжката на сенаторите в Twitter или пред медии, Тръмп по този начин и не се обърна директно към някого. Той също не подвигна слушалката на телефона, с цел да убеди някой от тези дванайсет да смени позицията си.
Сенатор Джони Исаксон, който поддържа Тръмп, показа, че медиите са били по-заинтересувани от позицията му, в сравнение с Белия дом. „ Вие бяхте по-добри от тях, “ пошегува се той пред кореспонденти.
По това какви старания постави Републиканската партия за справяне с казуса може да се загатне какъв брой сериозен действително беше той. В продължение на три седмици тематиката за идния избор доминираше срещите на алените. А за някои от сенаторите гласуването бе трудно.
Сенатор Тим Тилис остро разкритикува оповестеното изключително състояние на страниците на The Washington Post. Скоро по-късно той към този момент търсеше допирна точка с Белия дом по отношение на Закона за изключителните обстановки. В последна сметка той гласоподава срещу. Така постъпи и сенатор Кори Гарднър, който пък отхвърляше да приказва по тематиката няколко дни преди самия избор. Той потупа Тилис по гърба откакто последният разгласи обществено позицията си. И за двамата сенатори не е несъмнено, че ще си завоюват още един мандат в Горната камара.
За определените неотдавна сенатори вотът беше къде, къде по-лесен. Сенатори Сюзън Колинс и Ранд Пол поддържаха резолюцията от ден първи. Мит Ромни сподели на Тръмп, че ще гласоподава " за ", само че не оповести решението си обществено цяла седмица. Явно това бе опит да не изпадне в обстановка, принуждаваща го да смени позицията си. Все отново вървяха слухова, че Тръмп ще удържи фронта.
Сенатор Лиса Мурковски, въпреки и изявила поддръжка за резолюцията, наподобява бе заинтересувана от полемика по Закона за изключителни обстановки. Ако от Белия дом я бяха убедили да гласоподава " срещу " и бяха позволили единствено три червени гласа " за ", то борбата нямаше да е изгубена. Гласът на вицепрезидентът Пенс щеше да обърне обстановката в интерес на Тръмп и по този начин да му спести първото несъгласие, откогато е на власт.
Във вторник Майк Пенс се срещна на четири очи с група републикански сенатори, с цел да загатне, че с Белия дом може да се реализира съглашение за ограничаване на президентските пълномощия. Само 24 часа по-късно Тръмп попари очакванията им за сделка.
" Това, за което се надявах, е да убедя президента да предприеме различен подход… желаех да видя дали поддръжка за законопроекта на сенатор Лий би ме предиздвикала да сменя позицията си ", сподели сенатор Ламар Алекзандър.
Освен, че беше проваляне за Тръмп, вотът сподели какъв брой доста сенатори са се пробвали да договарят с президента. Изглежда, за тях избор против него е било прекомерно рисковано начинание. Сенатори Туми, Лий и Рубио бяха от републиканците, пробвали опциите за съглашение с Белия дом. В последна сметка, те се натъкнаха на безразличен от следствията Тръмп. Следователно, те не го поддържаха във Сената.
" Иронично е - тъй като, в действителност, поддържам създаване на бариери по границата ни ", сподели Туми по отношение на неговото сблъскване с президента.
А Тръмп не се стопира - отново в Twitter той продължава войната, с викове " ВЕТО ".

VETO!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 март 2019 година

I look forward to VETOING the just passed Democrat inspired Resolution which would OPEN BORDERS while increasing Crime, Drugs, and Trafficking in our Country. I thank all of the Strong Republicans who voted to support Border Security and our desperately needed WALL!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 март 2019 година
Автори: Бъргес Евърет и Елиана Джонсън, за Politico; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР