В четвъртък стана известно, че е починал английският актьор Кристофър

...
В четвъртък стана известно, че е починал английският актьор Кристофър
Коментари Харесай

Главният злодей на световното кино – сър Кристофър Лий

В четвъртък стана известно, че е умрял британският артист Кристофър Лий, прочут с функциите си във „ Властелинът на пръстените “, „ Дракула “, „ Междузвездни войни “ и така нататък

Главният изверг на международното кино Кристофър Лий бил братовчед на писателя Ян Флеминг, който желал Лий да изиграе ролята на лекар Но, само че той не съумял да премине пробите. По-късно Лий изиграл различен зложелател на Джеймс Бонд – Франциско Скараманга от кино лентата „ Мъжът със златния револвер “. Актьорът бил персонален другар с Толкин, добре познавал творбите му и изиграл ролята на Саруман в кинотрилогията „ Властелинът на пръстените “ и „ Хобит “, в който всички фотоси с Лий били извършени в лондонско студио заради усложненията по отношение на полетите до Нова Зеландия.

През юли 2009 година Лий станал рицар-бакалавър, което му разрешило да употребява купата сър. На 5 ноември 2009 година в Бъкингамския замък се провела церемонията по посвещение на рицарите бакалаври. Поради напредналата възраст на Лий било разрешено да не коленичи пред принц Чарлз, който провеждал церемонията, и артистът бил отдаден прав в рицарско звание.

Кристофър Лий в ролята на Дракула.

През 1957 година Кристофър Лий приел предлагането на студио „ Хамър “ и се снимал във кино лентата „ Проклятието на Франкенщайн “. Тази крачка сложила началото на съдействието на артиста със студиото и в бъдеще Лий се снимал в серия филми на ужасите. През 1958 година Лий изиграл ролята на Дракула в едноименния филм. Той се снимал в 16 кино лентата на студио „ Хамър “, като девет пъти изиграл ролята на Дракула.

Актьорът е взел участие допълнително от 250 кино лентата, от които 69 филми на ужасите.

В ролята на граф Дуку от кино лентата „ Междузвездни войни “.

През 1983 година на екраните излиза филмът „ Къща на дългите сенки “, в който взели участие четирима майстори на ужаса – Винсънт Прайс, Джон Карадайн, Кристофър Лий и Питър Къшинг.

Кристофър Лий е умрял предходната неделя в болничното заведение Chelsea and Westminster Hospital. Решението да се заяви за гибелта на артиста няколко дни по-късно е било предпочитание на неговата брачна половинка Биргит Крьонке. Двамата имат брак от повече от 50 години.

Причината за гибелта на Кристофър Лий е прекъсване на сърцето. Поклон пред паметта му!

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР