Мегавселена продължава Седмицата, посветена на годишнината от рождението на Никола

...
Мегавселена продължава Седмицата, посветена на годишнината от рождението на Никола
Коментари Харесай

Загадъчните опити в Колорадо Спрингс и мистиката на миражите

Мегавселена продължава Седмицата, отдадена на годишнината от рождението на Никола Тесла, със загадъчните опити в Колорадо Спрингс. Посвещаваме тази седмица и на всички, които като нас са фенове на великия академик.

През април 1899 година Никола Тесла получил писмо от инженер Ленард Къртис, в който той му предложил да сътвори изследователска станция към курорта Колорадо Спрингс.

Инженерът обещавал помощ в наемането на земя за лабораторията и обезпечаване на непрекъснато електроснабдяване от локалната станция „ Ел Пасо “. Но най-съблазнително за Тесла било описанието на честите стихии с мощни мълнии, които бушували към Колорадо Спрингс.

За малко време Тесла научил доста нови неща за мълниите и непрекъснато изпитвал екстаз от „ неистовото вилнеене на електрическата буря на небето “. Не го огорчил и първият несполучлив опит с мълниеприемник, когато заради незадоволително заземяване заплашителен удар от гръмотевица разпилял съвсем приключената постройка на лабораторията.

Тази неочаквана интервенция на естествените сили, които забавили монтажа на изследователската станция, дала опция на изобретателя да ревизира своите догатки за процесите на струпване на атмосферно електричество.

От вниманието на Тесла не се изплъзнал и много заплашителен на пръв взор факт. Неговите уреди отбелязвали по-силни съмнения на капацитета на земята при отдалечени разряди, в сравнение с при близки.

Как да се изясни тази чудноватост? Тесла дълго време размишлявал над това събитие. Ученият си спомнил, че по-рано му хрумнала мисъл, която тогава отхвърлил като невероятна, за опцията да употребява самата наша планета за предаване на електрическа енергия на далечно разстояние. Това можело да стане единствено със основаването на стоящи талази в земята, като се провокира тяхната поява от промените в капацитета на земята. Може би точно това събитие са следили на изследователската станция в Колорадо Спрингс?

„ Помощникът на Тесла Коломан Чито зае позиция при прекъсвачите на разпределителния щит, а самият откривател се разположи при необятно отворената врата на лабораторията, с цел да вижда по едно и също време вътрешното съоръжение и мачтовата топка-разрядник.

− Когато дам знак, включете тока за една секунда – инструктира Тесла Чито. – Започваме – даде команда Тесла и уверено махна с ръка.

С едно придвижване Чито извърши нареждането и това се оказа задоволително за мощния резултат. Множество мълнии във тип на искрови разряди се появиха по намотките на вторичната бобина и на върха на мачтата.

− Великолепно! Още един път – сподели Тесла и Чито повтори включването и изключването. Явлението също се повтори.

− Сега желая да погледам разряда на върха на мачтата. Ще застана извън. Чито, включете тока и не го изключвайте, до момента в който не подам сигнал – с тези думи Тесла се отдалечи на няколко метра и даде команда за включване на напрежението.

Тесла с напрежение чакаше появяването на резонансни стоящи талази, само че изведнъж…

Всичко ненадейно угасна и настана звъняща тишина.

− Чито, Чито – завика Тесла – за какво го направихте? Бързо включете още веднъж, още не съм подавал сигнал.

В отговор Чито безмълвно сподели уредите: стрелките на амперметрите и волтметрите стояха на нула. Тесла разбра, че линията е изключена.

− Чито, позвънете бързо в станцията. Те нарушиха контракта. Не би трябвало да изключват тока без мое предписание.

В курортната електростанция се раздаде телефонен звън.

− Защо изключихте линията? Ние не получаваме електрическа енергия. Незабавно я включете!

− Да я включим? Та вие изгорихте генератора − чу Чито ядосан глас. − Повече в никакъв случай няма да получите електрическа енергия. “

Такъв поврат на събитията Тесла въобще не предвиждал. Той пресметнал цялото си съоръжение за тока, нужен за опита, само че генераторът на електростанцията не бил предпазен от претоварване и намотката му изгоряла. Администрацията на станцията отказала да включи лабораторията към различен генератор и съобщила, че в бъдеще Тесла ще получава ток единствено от изгорелия генератор, когато той бъде ремонтиран. Но това щяло да се случи, по думите на основния инженер, не по-рано от месец.

Тесла ги убедил да му разрешат самият той да управлява ремонта и фактически съумял да провежда работата по този начин, че генераторът да се ремонтира за седмица. След 10 дни опитите били обновени и скоро удостоверили кардиналната опция да се провокира в земята явлението електрически резонанс и да се получат стоящи талази.

Според Тесла тези „ електрически съмнения на ефира “ с все по-нарастваща активност се събират някъде в точка, диаметрално противоположна на Колорадо, покрай френските острови Амстердам и Сен Пол, сред 70-и и 80-и градус източна дължина. Връщайки се назад в Колорадо Спрингс, вторичните талази още веднъж се усилват от резонансната система и се преизлъчват назад.

Раздаде се екот от гърмеж, от който на всички ни заглъхнаха ушите. Топката на края на мачтата се пръсна, разпадайки се на хиляди парчета, и от димния ореол на гърмежа внезапно се появи странна картина на извънземен пейзаж. По-късно, обсъждайки резултатите от опита, Тесла изиска да му дадем дума, че ще пазим в загадка откритото от него събитие „ изтънчен електрически мираж “. Той незабавно се зае да построи доктрина на този феномен, смятайки, че при изменението на въздушния потенциал на резонатора някъде на стотици благи на брега на океана е настъпил резонанс на две талази.

Това и провокирало към момента незнайния ни облик на транспорт на далечно изображение. Тук бях заставен да възразя на нашия началник, че оттенъците на морето и скалите имаха доста необикновен цвят, а над повърхността на някакви мастилени талази аз разгледах два бледи сърпа на луни, като едната от тях 10 пъти превишаваше нормалните размери. Тесла в началото се замисли, само че по-късно сподели, че това са просто „ миражни изкривявания “ на действителен пейзаж от западното крайбрежие… “

Именно в този интервал зародил изцяло непонятен източник на познания за Тесла за незнайни и от никого неразучени феномени. Дори с отчитане на гениалната вътрешен глас и честите огряния на изобретателя неговият лист с последвали открития удивлява със своята просторност и дълбочина.

Особено поразява това по какъв начин Тесла изчислявал и избирал параметрите на своите съоръжения посредством „ въображаемо планиране “, те нямали аналози и давали изцяло удивителни резултати. Без да намерят никакво друго пояснение, някои откриватели на творчеството му считат, че Тесла е намирал техническите и научните решения, потопявайки се в някакво гранично положение на съзнанието, позволяващо му да черпи информация от единното осведомително поле на Земята.

Подобни догатки всекидневно изясняват дълбокия интерес на Тесла към „ финия свят на електрическия ефир “, чийто деен просветител бил той. Изобретателят считал, че точно там се популяризират радиовълните на неговото устройство и точно оттова той приема сигнали от извънземен разсъдък.

Като човек на делото Тесла незабавно пристъпил към основаването на специфична инсталация, като се стремял по всякакъв начин да обезпечи запазването на тайната. Дори след доста години той бил доста деликатен в своите изявления на тази необикновена тематика. Всичките му асистенти и помощници дали заричане да не популяризират каквато и да било информация за това, което се случвало на опитната станция.

Запазени са едвам споменавания, че изобретателят е приемал очевидно изкуствени радиосигнали с незнаен генезис, като един от вероятните им източници в началото обичайно се считал Марс.

Тесла: Бъдещето ми принадлежи!

Всичко е светлина! Интервю с Никола Тесла

Пълната история на достиженията на Тесла в Колорадо Спрингс надали в миналото ще бъде възобновена. Изследователят прекомерно разчитал на феноменалната си памет и надалеч не всичко описвал в лабораторните тетрадки и дневници. А множеството от оскъдния списък от Колорадо Спрингс бил изгубен след гибелта на изобретателя.

Тайны ХХ века

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР