В Черна гора днес ще се произведат парламентарни избори, пети

...
В Черна гора днес ще се произведат парламентарни избори, пети
Коментари Харесай

В Черна гора днес ще има парламентарни избори

В Черна гора през днешния ден ще се произведат парламентарни избори, пети по ред след възобновяването на черногорската държавност през 2006 година, заяви сръбската телевизия РТС. В изборите вземат участие 11 листи, а право на глас имат към 540 000 гласоподаватели.

Изборите се организират в миг, когато прозападното черногорско държавно управление е под напън поради пандемията от Ковид-19, и на фона на напрежение в връзките със Сърбия и Сръбската православна черква поради закон за религиозната благосъстоятелност.

Социологическите изследвания сочат, че ръководещата Демократична партия на социалистите /ДПС/ на Мило Джуканович ще завоюва най-вече гласове, само че не задоволително, с цел да ръководи независимо.

По време на тридесетте години на власт Движение за права и свободи поведе Черна гора към самостоятелност от доста по-голямата Сърбия и вкара страната в НАТО.

Опозицията към Демократичен фронт е ръководена от университетския професор Здравко Кривокапич. Партията поддържа близки връзки със Сърбия и Русия и споделя, че тези връзки би трябвало да са по-силни.
Алианс, наименуван "За бъдещето на Черна гора ", поддържа митингите против религиозния закон, който съгласно Сръбската православна черква ще разреши на страната да отнеме нейното имущество.

Още една опозиционна група се появи трета в изследванията преди вота - центристкият съюз Мирът е нашата нация, който също поддържа Сръбската православна черква и подлага на критика ширещата се корупция, само че е считан за по-умерен.
В конкуренцията вземат участие още няколко дребни партии и партии на етническите малцинства.
Много анализатори правят оценка идните избори в Черна гора като "най-неизвестните " и "най-важните " в историята на страната.
Изборите стартират в 7 ч. локално време /8 ч. българско/ и завършват в 20 ч.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР