В Бразилия бившата кметица кмет на град Бом Жардим Лидиан

...
В Бразилия бившата кметица кмет на град Бом Жардим Лидиан
Коментари Харесай

Млада кметица управлявала града си чрез смартфона си, докато през това време си присвоявала пари и водела разгулен живот на 200 км от него

В Бразилия някогашната кметица кмет на град Бом Жардим Лидиан Лейте бе наказана на 14 години затвор. 27-годишната жена си присвоила към 6 милиона $ от бюджета на града, след което изчезнала, като траяла да дава инструкции на сътрудниците на кметството посредством месенджър WhatsApp. Лейте била определена за кмет на един от най-бедните градове в щата Маранян в северозападната част на страната през 2012 година написа Independent. Тя заместила на тази служба любовника си - 44-годишния Умберто Дантос дос Сантос, който е бил освободен от длъжността си заради съмнения за финансови измами. Веднага откакто поела поста, младата жена назначила дос Сантос за основен консултант, след което в действителност той още веднъж почнал да ръководи всички градски каузи.

Двойката почнала интензивно да си присвоява средства от бюджета на града, основно от фондове, предопределени за финансиране на учебната храна за децата от фамилии с ниски приходи. Именно недоволствата за неналичието на храна в учебните заведения, предиздвикали управляващите да извърнат внимание на активността на новия кмет. Освен това, дамата интензивно се хвалела с благосъстоянието си в обществените мрежи.

През 2015 година Лейте и Дос Сантос се разделили, а мъжът подал оставка като консултант на кмета. След известно време излязла заповед за ареста на Лейте, само че тя се укрила, премествайки се в столицата на щата град Сан Луис. В същото време дамата траяла да изпраща известия и заповеди на подчинените си, настоявайки, че тя остава кмет и им не разрешава да споделят със чиновниците на прокуратурата.



След 39 дни полицията съумяла да арестува Лийте. Разследването против кмета и нейния консултант траяло две години, след което присъдата бе произнесена. Кметицата получи 14 години затвор, а Дос Сантос, който към момента е на независимост, е наказан задочно на 17 години и девет месеца затвор.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР