В благоевградското с. Микрево хората са настръхнали след жестокото убийство

...
В благоевградското с. Микрево хората са настръхнали след жестокото убийство
Коментари Харесай

Страх и гняв срещу ромите след жестокото убийство в село Микрево

В благоевградското с. Микрево хората са настръхнали след жестокото ликвидиране на възрастен мъж от двама младежи роми на 18 и 13 години.

Жителите упорстват да бъдат изселени фамилиите на двете момчета. Особено обезпокоени са, че 13-годишният юноша, който не може да бъде съден, е едно от най-проблемните деца в обитаемото място.

Хората приготвят спокойно шествие в събота и са обезпокоени, че напрежението може да ескалира.

Убийството, осъществено по изключително нечовечен метод, е станало малко преди среднощ на 29 юли, а безжизненото тяло на бръснаря бай Иван е открито малко преди 10.00 ч. в събота от сина му Людмил. 82-годишният Иван Чорбаджийски е погубен в двора на къщата си в с. Микрево, община Струмяни, от младежи, на които е правил прически и са били доста постоянно при него. Намерен е мъртъв под асмата с окървавена глава и към него локва кръв, с разрушен череп с корав предмет, в детайли изяснява уеб сайтът Struma.bg.

Синът незабавно е подал сигнал на тел. 112, на място е дошъл полицейски екип и кола за спешна помощ от Спешен център – Кресна. Гледката е била ужасяваща, споделиха очевидци на случая. Синът на убития живее в Благоевград и съвсем всяка събота и неделя идва в селото, с цел да го нагледа и да му пазари. На помощ на служителите на реда от ръководството в Сандански дойдоха криминалисти от Благоевград и Петрич. След сполучлива издирвателна интервенция са открити и арестувани двама младежи, на 13 и 18 години. До задържането им се стигнало, откакто на видеокамера в магазина в селото ясно са разпознати двамата, които пресичат улицата и отиват до къщата на бръснаря.

В магазините и заведенията в селото хората шокирани разясняват тематиката с убийството на техния съселянин, непосредствен и другар. Версията е, че двамата са влезнали да крадат, само че притежателят на къщата ги усетил и те го умъртвили.

Потърсен за коментар, кметът на с. Микрево Венцислав Янев с болежка показа, че е покъртен от нещастието. „ Приятел съм със сина на умрелия Иван – Людмил. Нямам думи да опиша нещастието. Убиха по нечовечен метод най-кроткия човек в селото, на всеки е помагал, подстригвал и бръснел е без пари тези, които знае, че нямат опция да платят. До последно работеше. Трагедията е неописуема и не е за коментиране.

Отново едни и същи младежи основават проблеми – крадат от коли и от къщи. Не можем да ги спрем, тъй като са малолетни. При всеки опит от ромската махала настояват, че ги бием и правим по отношение на тях закононарушения, а не те към нас ”, разяснява кметът.

Той разясни, че българското население в селото ще провежда спокойно шествие поради жестокото ликвидиране на 82-годишния мъж. Шествието ще потегли от огромния площад в центъра на 06.08.2022 година в 10:30 ч. и ще стигне до дребния площад пред къщата на убития дядо Иван, където ще бъдат положени цветя и запалени свещи с молитва за покой на душата му. Жителите на селото ще подават претенции до кмета на общината и до Общинския съвет за денонощен надзор в селото с въвеждане на видеонаблюдение. От през вчерашния ден стартира и подписка в селото за справяне с компактното ромско население, една част от което е необразовано, и против тези, които са трайно безработни лица, само че получават обществени придобивки.

„ Всеки, който мисли, че би трябвало да се промени животът ни в селото, е наложително да участва. Кончината на нашия дядо Иван е извънредно жестока и незаслужена! Нека в никакъв случай повече не се повтаря! От нас зависи! “, заключи кметът В. Янев.

Извършителите на убийството са остарели познайници на органите на реда. По информация на полицията единият от тях е с над 100 обвинявания за обири и грабежи, само че заради липса на доказателства и обстоятелството, че до момента е бил малолетен, той продължава да краде и прави закононарушения.

Вчера се разбра, че с разпореждане на наблюдаващия прокурор 18-годишният арестуван за убийството остава в ареста с мярка за 72 часа. Предстои внасяне в съда на искане за непрекъснат арест.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР