В Беларус е въведен режим на антитерористична операция заради предполагаеми

...
В Беларус е въведен режим на антитерористична операция заради предполагаеми
Коментари Харесай

Режим на антитерористична операция. Подготвя ли се Беларус да влезе във войната

В Беларус е въведен режим на антитерористична интервенция поради хипотетични планувани провокации от „ някои прилежащи страни “. Това заяви външният министър Владимир Макей в изявление за съветския вестник " Известия ", съобщи Радио Свобода.

Според него провокациите може да са свързани с завладяването на избрани региони от територията на Беларус. Кой тъкмо ги възнамерява, Макей не посочи. За какъв брой време е въведен режимът също не заяви.

Министърът обаче предизвести, че беларуските военни са подготвени да отхвърлен всевъзможни провокации от прилежащи страни.

" Полският президент Анджей Дуда сподели, че би бил заинтригуван в Полша да бъдат ситуирани американски нуклеарни оръжия, това не са единствено думи. Длъжни сме да опазим нашия район и планетата. Ако не спрем, нещата сигурно ще стигнат до трета международна война ", добави Макей.

По-рано Минск упрекна Украйна в подготовка на нахлуване. На 8 октомври украинският дипломат Игор Кизим беше извикан в беларуското външно министерство, където му беше връчена дипломатическа нота. В него се споделя, че Киев готви удар на територията на Беларус.

Украинското министерство на външните работи излезе с изказване, в което назова тези обвинявания клевети на беларуския режим.

По-късно президентът Александър Лукашенко още веднъж упрекна Украйна, а и Полша и Литва, че приготвят терористични офанзиви и бунт. Той заяви, че Москва и Минск са се договорили да разположат взаимна районна формация войски поради " обострянето на напрежението на западните граници на съюзната страна ".

" Ако равнището на опасност доближи равнище, както в този момент, се задейства групировката „ Съюзна страна “, сподели той.

" Съюзна страна " е контракт сред Беларус и Русия, подписан през 1999 година

Според Телеграм канала „ Беларуски гаюн “ Беларус трансферира войски и техника към границата с Украйна. В самата република са дислоцирани съветски военни и се приготвя приемането на нови. Експертите не изключват, че задачата на Владимир Путин и Александър Лукашенко не е да отворят втори фронт от Беларус, а да реализират пренасочване на част от войските на украинската войска от юг и изток в северна Украйна.

" Косвени признаци за подготовка на Беларус (за война) има. Въпреки че готовност не е оповестена, се правят избрани мобилизационни действия. Освен това се уголемяват логистичните благоприятни условия, модернизират се военните летища, а железниците се готвят да одобряват военни влакове от Русия ", сподели пред Радио Свобода украинският политолог и началник на аналитичния център " Трети бранш " Андрий Золотарев.

Той добави, че въпреки това, военни влакове с танкове и зенитно-ракетни системи, наследени от руско време, се изпращат от Беларус в Русия, явно с цел да компенсират дефицита на нововъзникващите съветски елементи, които ще бъдат изпратени на юг и изток в Украйна.

" Засега не се следи същият ударен пестник на съветските войски, който беше образуван в Беларус преди 24 февруари. Но това въобще не значи, че той няма да се появи на следващия ден или вдругиден. Според военни специалисти нужният брой съветски войски в Беларус (за офанзива против Украйна) може да се появи преди края на ноември ", добави Золотарев.

По думите му подобен сюжет е евентуален, защото за Путин е значимо да обвърже Лукашенко, който е негов съизвършител, предоставяйки територията на Беларус, въпреки че към момента беларуски войски не са взели участие директно във военните дейности в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР