Русия подготвя едностранна промяна на морските граници на страната с

...
Русия подготвя едностранна промяна на морските граници на страната с
Коментари Харесай

Нови граници с Финландия и Литва. Какво планира Русия в Балтийско море

Русия приготвя едностранна смяна на морските граници на страната с Литва и Финландия в Балтийско море. Това излиза наяве от план на разпореждане, оповестен на съветския държавен портал за правна информация и представен от.

Поставянето на въпроса за нови граници в Балтийско море става на фона на продължаващата над 2 години В момента Русия организира учения на наоколо до украинската граница. В последните седмици съветската войска отвори и втори фронт, като още веднъж навлезе в Украйна от север в посока Харков.

Проектозакон за смяна на морската граница е квалифициран от съветското Министерство на защитата. Идеите за промени включват границите в източната част на Финския залив и край градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област.

Руското държавно управление има намерение да поправя координатите в региона на няколко острова, както и наоколо до северния входен нос на река Нарва.

На границата с Литва се преразглеждат зоната на Куршската коса , регионите на нос Таран и Балтийската коса .

Авторите на плана настояват, че актуалните географски координати, открити с разпореждане на Съвета на министрите на Съюз на съветските социалистически републики от 1985 година, " не дават отговор изцяло на настоящето географско състояние ".

Според тях точките са били избрани " съгласно дребномащабни морски навигационни карти " от средата на 20-и век, а това " не разрешава да се дефинира външната граница на вътрешните морски води " на Руската федерация, се споделя в документа.

Финландският външен министър Елина Валтонен, съобщи, че Русия би трябвало да съблюдава Конвенцията на Организация на обединените нации по морско право.

" Преди всичко би трябвало да разберем какъв тъкмо е казусът. Може би има места в икономическите региони, които би трябвало да бъдат преразгледани, а естествените условия може да са се трансформирали. Учудващо е, че това става на осведомителен принцип. Обикновено тези неща се разискват и се договарят. Сега се оказваме в малко ненадейно състояние ", сподели ръководителят на комисия по външни работи във финландския парламент Кимо Килюнен

Финландия следи желанието на съветското министерство на защитата да посочи държавната граница в Балтийско море, само че Москва още не се е свързала с Хелзинки, съобщи на собствен ред президентът на страната Александър Стуб в X.

Проектът за разпореждане е показан за публично разискване съвсем по едно и също време с началото на ученията за потребление на тактическо нуклеарно оръжие. Руското военно министерство заяви във вторник, че учения са почнали в Южния боен окръг.

Руската инвазия в Украйна през 2022 година накара Швеция и Финландия да премислят военните и външнополитическите си тактики, като и двете страни. Така Алиансът има преобладаваща мощ в района, което накара анализатори да нарекат Балтийско море " езеро на НАТО ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР