В Банско започна тестването населението с осигурените над 4 000

...
В Банско започна тестването населението с осигурените над 4 000
Коментари Харесай

Тестването за антитела и COVID-19 в Банско започна

В Банско стартира тестването популацията с обезпечените над 4 000 теста. Първи се тестваха рентгенолозите от Разлог, след тях чиновниците на Спешната помощ и полицията. По график следват жителите на курортния град от рисковите групи, съобщи кореспондентът на БГНЕС за района.

“Това са най-рисковите групи, които още през цялото време – от въвеждането на изключителното състояние, а след това и през карантинния интервал, бяха в непосреден контакт с хора, в това число и с заболели, минали през етап на болестта. Малко смяна въведохме, тъй като бяхме уверени от здравните служби, че би трябвало да преминат на първо време рентгенолозите от МБАЛ-Разлог, по-късно медиците от Спешния център и чиновниците на полицейското ръководство ”, сподели кметът на Банско Иван Кадев.

По думите му с тестванията, които са получени в Банско, ще могат да се изследват повече от половината от жителите на общината.

“Доколкото имам информация, към 15-20 минути са нужни за тестването на един човек, това значи почти по 4-5 души за един час. Ще работят два екипа ”, добави Кадев.

Графикът към този момент е направен, всеки знае по кое време е часът му за тестване. Органите на Министерство на вътрешните работи и общинските управляващи наблюдават за реда на изследваните, с цел да няма скупчване на хора.

Тестването, почнало в 11 часа точно на Цветница, може да продължи и месец.

“Тестовете за община Банско са повече от 4000. Има отводи от хора, които споделят, че не виждат нужда от това, защото не са били в досег със инфектирани. Всичко е непринудено в последна сметка ”, приключи кметът на Банско.

“Това проучване се прави за статистика, с цел да забележим какъв брой хора в Банско са срещали вируса. Около 50-60 души дневно евентуално ще бъдат тествани. Има технично време от към 15 минути и сред тестванията. На място ще бъдат съобщавани резултати. Ако сега има позитивен тест – тичешком у дома под карантина, изолацията му ще стане с спешна помощ или персонален автомобил ”, изрази се доктор Татяна Джупанова, представител на РЗИ-Разлог. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР